Paaseieren schilderen

Eieren schilderen: stappenplan, technieken en tips

Het schilderen van paaseieren mag natuurlijk niet ontbreken in de voorbereiding naar Pasen. Zeker als je kinderen hebt. Want was is er nu leuker om met Pasen op zoek te gaan naar het mooiste, grappigste of gekste paasei. Op deze pagina vind je een stappenplan, tips en uitleg over hoe je het beste paaseieren kunt schilderen.

Wat heb je nodig voor het schilderen van paaseieren?

Om paaseieren te schilderen heb je het volgende nodig:

  1. Eieren: bij voorkeur witte eieren
  2. Verf: op basis van acryl, speciale eierverf of natuurlijke kleurstoffen
  3. Houder: eierverfmolen, eierdop, of een wc-rolletje
  4. Overige: water, kwastjes of penselen, schort en keukenpapier
  5. Extra: knutselspullen, zoals gekleurd papier, een schaar en lijm

De voorbereiding

Voor het paaseieren schilderen kun je gebruik maken van hardgekookte eieren of lege eieren. Het voordeel van een leeg ei is dat je hem zo lang kan bewaren als je wilt en omdat het ei lichter is kun je het paasei ook gebruiken in een paastak. Het nadeel is dat het even duurt voordat je kunt beginnen. Gebruik bij voorkeur witte eieren, omdat je hier beter op kunt verven.

Optie 1: gekookte eieren

  • Doe de eieren in een pan en zorg ervoor dat alle eieren goed onder water staan.
  • Kook de eieren in 10 minuten hard en laat ze daarna 10 minuten inkoken.
  • Laat de eieren daarna goed schrikken en goed afkoelen. De verf blijft dan beter zitten en droogt sneller op.

Optie 2: leeggeblazen eieren

  • Maak voor het leegblazen aan twee kanten een klein gaatje in het ei met een naald of spijkertje.
  • Blaas daarna aan één kant de dooier en het eigeel naar buiten door het andere gaatje.
  • Spoel de eieren schoon en blaas als laatst het water eruit.

Schilderen maar!

Het schilderen van de eieren kan beginnen. Zet je ei in een houder en laat je creativiteit de vrije loop. Maak met een penseel bijv. strepen, stippen, bloemetjes, een kuikentje of een paashaas. Alles is mogelijk! Ben je klaar met schilderen? Laat de eieren dan goed drogen voordat je verder gaat met versieren.

Tip 1: Schiet je uit met je kwast? Geen probleem. Dep even met een stukje keukenpapier op het gedeelte wat fout is gegaan.

Tip 2: Meng witte verf met gekleurde verf om het beter te laten dekken

Tip 3: Begin eerst met de basisvorm (kopje, lichaam, pootjes) en geef deze een kleur naar keuze. Breng daarna de details aan met een wat donkere kleur.

Tip 4: Ook voor het eieren schilderen geldt: 1 ei is geen ei. Zorg er daarom voor dat iedereen een paar kunstwerkjes kan maken.

Welke verf kun je het beste gebruiken om eieren te schilderen?

Je kunt het beste kiezen voor een verf op waterbasis in plaats van acrylverf. Wanneer je na het schilderen de paaseieren wilt opeten is het belangrijk om alleen natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat de eieren in de koelkast bewaard zijn, want hardgekookte eieren blijven dan 4 dagen goed. Voorbeelden van natuurlijke verfstoffen zijn:

Waar komt paaseieren schilderen vandaan?

Het beschilderen van eieren met Pasen is een eeuwenoude traditie. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid met daaraan gekoppeld de lente. Er wordt daarom vanuit gegaan dat mensen al duizenden jaren de komst van het lenteseizoen vieren met het schilderen van eieren.

Knutselen met Pasen

6x tips voor een versierde paastak

Net als met de kerstboom kan je je helemaal uitleven op paastak versiering. Wij geven je zes originele, inspirerende tips om jouw paastak te versieren!

Versier je paastak
Versierde paastak

Knutselen met eierdozen

Van een zeemeermin tot een mooie bos bloemen, of misschien wel een krokodil, je kan het allemaal knutselen met eierdozen.

Zelf aan de slag met eierdozen
Eierdoos en een geknutselde krokodil