Leeslijst Leestips Jonge Jury 2017

  • Plaatje 2C
    2C

    Mous, Mirjam
    C-boek

    Klas 2C gaat met de bus op werkweek naar de Ardennen. Althans, dat is de bedoeling. Nog maar net vertrokken ontvangen de leerlingen een vreemd bericht op hun telefoon: "Speel mijn dvd af!( ..) Doe het binnen vijf minuten. Anders breekt de hel los..."

  • Plaatje Bloedbroeders
    Bloedbroeders

    Vreeswijk, Helen
    D-boek

    Reza(16) uit Pakistan woont tijdelijk met zijn zus bij hun tante om te helpen in het restaurant. Ayaan is – nu zijn vader in de gevangenis zit – de baas. Zijn werkzaamheden zijn niet bepaald legaal te noemen en in Reza ziet hij de ideale handlanger. Dan gaat het gruwelijk mis...

  • Plaatje Cyberboy
    Cyberboy

    Jonge, Tanja de
    B-boek

    Kevin heeft twee jaar geleden afscheid genomen van zijn beste vriend Bjorn, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. De schok is groot als hij ineens oog in oog staat met zijn beste vriend...

  • Plaatje Free run
    Free run

    Bon, Annemarie
    C-boek

    Ward woont in Nederland, maar heeft geen nationaliteit. Zijn Venezolaanse moeder wordt het land uitgezet. Ward staat er alleen voor. Hij gaat op zoek naar zijn vader. Maar wie kan hij vertrouwen? Gelukkig kan hij zich uitleven in freerunning.

  • Plaatje Grensgangers
    Grensgangers

    Sax, Aline
    D-boek

    Drie jongeren vertellen over de tijd van de Berlijnse muur. Julian maakt de bouw mee, en raakt gescheiden van zijn vriendin. Zijn nicht Marthe maakt van dichtbij de Stasi mee, en hun jongere nicht Sybille maakt de val van de muur mee.

  • Plaatje Haaieneiland
    Haaieneiland

    Ruggenberg, Rob
    C-boek

    Eén van de schepen op ontdekkingsreis in de Stille Zuidzee, loopt op een klif en vergaat. Matroos Roemer grijpt zijn kans en blijft met vier anderen achter op een klein prachtig koraaleiland. Hij raakt bevriend met een meisje en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is.

  • Plaatje Ik zie je tussen de wolken
    Ik zie je tussen de wolken

    Stoffels, Maren
    D-boek

    Lauren bezoekt de schoolpsycholoog. Die weet dat ze zich snijdt met een zakmes, maar verder niemand. De psychologe stuurt haar voor de eindstage Maatschappijleer naar het ziekenhuis. Daar wordt Lauren buddy van Casper(9), die kanker heeft. In het ziekenhuis ontmoet ze ook Jasmijn...

  • Plaatje Kapot
    Kapot

    Slee, Carry
    C-boek

    Thijs (15) en Julia (14) spelen met nog twee vrienden in een band. Ze zijn twee handen op een buik. Tot hun ouders in een (v)echtscheiding belanden en ze partij moeten kiezen. Als dan ook nog de beste vriendin van Julia alleen met haar vriendje bezig is, voelt Julia zich ontzettend eenzaam.

  • Plaatje Olé!
    Olé!

    Spronsen, Elisa van
    C-boek

    Mette en Sara willen samen een cursus Spaans gaan volgen in Barcelona. Helaas breekt Sara haar pols en kan niet mee. Mette gaat toch, en hoewel ze moet wennen in de grote stad, ontmoet ze veel aardige mensen waaronder de Zweedse Ole.

  • Plaatje Schuld
    Schuld

    Wallis de Vries, Mel
    D-boek

    Drie jongeren van dezelfde Amsterdamse middelbare school plegen zelfmoord. Er lijkt geen verband. Dan ontvangt Tess een briefje: jij bent de volgende...

  • Plaatje Toegang geweigerd
    Toegang geweigerd

    De Vos, Danny
    B-boek

    Nick gaat op vakantie naar een Grieks eiland. Daar ontmoet hij Zaïd, een bootvluchteling. Ze worden vrienden. Dan besluit Nick een dagje met Zaïd te ruilen. Maar of dat een goed plan is...?