Wat doet een nieuwslezer?

De maatschappij
Vrouw voor de camera

Een nieuwslezer is iemand die op radio of televisie het nieuws presenteert. Daar komt meer bij kijken dan alleen tekst oplezen van een blaadje of autocue (tekst op een beeldscherm).

Voorbereiding

Rick Nieman presenteerde het RTL Nieuws van 1996 tot 2015. Dat is bijna twintig jaar lang! In die tijd heeft hij veel interviews gedaan. Hoe zorg je ervoor dat een interview goed gaat? Het voorbereiden begint al voordat de interview kandidaat er is. Vooronderzoek heet dat. Er wordt gepraat met experts en informatie opgezocht zodat de journalist goede vragen kan stellen. 

Lees ook: Hoe komt het nieuws zo snel in de krant?

Set bouwen

Bij hele grote interviews wordt er een set gebruikt. Licht- en geluidsmensen zorgen ervoor dat alles werkt en dat alles goed in beeld komt. Dit gebeurd niet altijd. Soms wordt een interview ook gedaan met maar een cameraman en een journalist. Af en toe hoeft de cameraman niet eens mee dan worden interviews gefilmd met een mobiele telefoon!

Redactievloer

Een nieuwslezer zoekt niet zijn eigen nieuws bij elkaar. Dat doet hij samen met een redactie. Een redactie bestaat uit verschillende teams. Zo is er een productieteam dat ervoor zorgt dat alles op de set klaar staat voor de uitzending. Een binnen- en buitenland redactie die al het nieuws verzamelen. De eindredacteur is degene die bepaald wat er uiteindelijk in de uitzending komt.

Lees ook: Hoe komt het nieuws in Nederland?

Meer weten...

Jetske en Max uit Amsterdam lopen een dagje mee met Rick Nieman, oud-presentator van het RTL Nieuws. Max wil graag weten wat deze bekende presentator de hele dag doet. Jetske en Max volgen Rick tijdens een interview op locatie en op de redactie van het RTL Nieuws in Hilversum. Rick heeft het razend druk!