Hoe komt het dat je schaamhaar krijgt?

Het menselijk lichaam

Schaamhaar is haargroei rondom je zichtbare geslachtsdelen en je oksels. Zowel mannen als vrouwen hebben schaamhaar. Kinderen hebben nog geen schaamhaar; dit begint pas te groeien als je in de puberteit komt. De puberteit is een overgangsfase. In deze fase wordt een jongen een man en een meisje een vrouw. Er zijn in deze periode veel lichamelijke veranderingen: je gaat bijvoorbeeld hard groeien, meisjes krijgen borsten en bij jongens verandert hun stem. Dit laatste wordt ook wel “de baard in de keel” genoemd.
Al deze veranderingen worden veroorzaakt door hormonen. Hormonen zijn stoffen die allerlei processen in het lichaam regelen. Ook de start van de puberteit wordt door deze hormonen geregeld. Dit tijdstip wordt bepaald door veel factoren en verschilt voor iedereen. Het is niet exact bekend hoe een seintje wordt gegeven dat deze hormonen aan de slag kunnen gaan.
Schaamhaar gaat groeien onder invloed van androgenen. Dit zijn hormonen die in de bijnieren, de testes (zaadbal) en eierstokken worden geproduceerd. Het bekendste androgene hormoon is testosteron. Androgene hormonen worden ook wel mannelijke hormonen genoemd, maar ook vrouwen produceren een kleine hoeveelheid van deze hormonen. Dit verklaart waarom mannen meer haren op hun lichaam hebben. Waarschijnlijk is schaamhaar een overblijfsel van de vroegere mens die volledig bedekt was met lichaamshaar. Schaamhaar heeft misschien een taak bij de voortplanting van de mens. Aantrekkelijke lichaamsgeuren zouden namelijk door het haar beter vastgehouden kunnen worden, maar of dit waar is…