Spookkasteel

De één gelooft in spoken, de ander totaal niet. Maar wat is eigenlijk een spook?

Een spook wordt meestal voorgesteld als een kleurloze schim of een wit figuur. Sommige mensen geloven dat een spook de ziel is van een overleden persoon die niet tot rust kan komen. Of spoken bestaan is een eeuwenoud raadsel.

Niek en Stephanie gaan naar een spookkasteel dat bekend is door de legende van Faust. 

Verschil tussen geesten en spoken
Een geest is een overleden persoon die zich nu in de hemel bevindt. Als je droomt over een dierbare overledene, brengt deze persoon je waarschijnlijke een bezoekje. Een spook is een persoon die overleden is, maar die niet naar de hemel is gegaan. De overledene beseft ze niet dat hij dood is.

Ghost hunter
Bij een ghost hunt of spookjacht wordt geprobeerd om bewijsmateriaal te verzamelen dat het bestaan van geesten bevestigt. Er wordt vanuit gegaan dat geesten worden waargenomen door een elektromagnetisch veld (Electro Magnetic Field) en met een speciale meter kun je dit signaal opvangen. In de aflevering zie je bijvoorbeeld een meter met een aantal LED lampjes die oplichten zodra een geest in de buurt van de meter komt.

Maar geen enkele wetenschappelijke studie heeft ooit het bestaan ​​van geesten kunnen bevestigen. 

Het verhaal van Faust
De Duitse dokter Johann Faust leefde in het begin van de zestiende eeuw. Volgens verhalen wilde Faust de steen der wijzen te maken (om gewoon metaal te veranderen in goud). Het lukt niet en hij roept de hulp van de duivel. Zeven jaar krijgt Faust alles wat hij maar wil, daarna was zijn ziel voor de duivel.

Na zeven jaar, om twaalf uur 's nachts, hoort de huishoudster een kabaal in de grote zaal van het kasteel. Het lijkt net of er een grote hond blaft. Pas de volgende ochtend durft ze te gaan kijken en alles ligt ondersteboven. Er is bloed tegen de muren gespat en aan het kleine raam met de tralies hangt een pluk haar. Niemand heeft Faust ooit terug gezien. En de bloedvlekken aan de muur wilden niet verdwijnen zijn zelfs in onze tijd nog niet vervaagd…