Waar komt de begroeting 'hoi' vandaan?

De maatschappij
Meisje zwaait tijdens videomeeting

‘Hoi!’ is een begroeting die erg veel wordt gebruikt. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe vaak je ooit ‘hoi’ tegen iemand hebt gezegd? We weten niet precies waar het woord 'hoi' vandaan komt, maar er is een grote kans dat het komt van het Engelse woord: 'ahoy!'. Dit woord werd veel gebruikt in de scheepsvaart.

Scheepsvaart

Waarschijnlijk komt het woord uit de scheepvaart. ‘Hoi’ stamt af van het Engelse woord ‘ahoy’. Vroeger gebruikten Nederlandse matrozen, kapiteins en machinisten vaak de kreet: ‘’Schip ahoy!’’. Deze zin werd geroepen om de aandacht van personeel op andere schepen te trekken.

Voor iedereen

Tegenwoordig gebruiken niet alleen scheepslui ‘hoi’: je hoort het woord voorbijkomen in allerlei rangen en standen. Kleine kinderen zeggen het, maar ook bejaarden. Nederlanders zeggen het, maar ook Surinamers. ‘Hoi’ kan gebruikt worden als begroeting, maar ook als een vorm van doei zeggen. In Limburg bijvoorbeeld, zeggen ze nadat een gesprek is afgelopen vaak ‘hoi hè!’. Dit stamt af van ‘houd je goed!’. Als je ‘hoi’ gebruikt als gedag zeggen betekent dat dus eigenlijk dat je iemand heel vriendelijk het beste wenst.