Wie heeft het zakgeld uitgevonden?

Geschiedenis
honderd euro in een broekzak

Onbekend
Wie het zakgeld heeft uitgevonden is niet bekend. Over de uitvinders van het geld is meer bekend. Dat waren onder andere de Romeinen. Zij maakten munten van edelmetalen. Vanaf toen hoefden spullen of levensmiddelen niet meer geruild te worden, maar kon er betaald worden met geld.

Een soort munt
Behalve de Romeinen hadden de Chinezen ook al een soort munt ontwikkeld. En in Afrika en Azië betaalden de mensen met kaurischelpjes: kleine glanzende stevige schelpjes die gevonden werden op de Malediven. Dat de rijke Romeinen zakgeld gaven aan hun kinderen zou goed kunnen. Of dat de Afrikanen kaurischelpjes aan hun kinderen gaven is ook heel goed mogelijk. Een uitvinder is moeilijk aan te wijzen.

Broekzak
Het woord 'zakgeld' komt letterlijk van het geld (de munten) die iemand in zijn broekzak heeft. Zakgeld is bedoeld voor kinderen als iets extra's om leuke dingen van te kopen én om te leren met geld om te gaan. Wel is bekend dat in het Romeinse Rijk een klasse plebejers (clientele)bestond die zelf geen bezittingen hadden. Van rijke beschermers ontvingen zij geld en goederen (een soort zakgeld). Dit zakgeld aan volwassenen vond door de geschiedenis regelmatig plaats, bijvoorbeeld tussen familieleden, feodale situaties of iets dergelijks. Zakgeld voor kinderen werd pas laat algemeen.

Dubbeltjes
In Nederland werd in de negentiende eeuw hier en daar zakgeld verstrekt aan kinderen, bijvoorbeeld elke week een dubbeltje, waarvan dan vaak nog gespaard moest worden. In de jaren '50 kregen de kinderen van 12 gemiddeld 50 cent (dat is ongeveer 20 eurocent) en geen kleedgeld. Van dit geld gingen de kinderen naar de bioscoop, ze besteden het aan sport, schoolspullen en lekkers voor broertjes en zusjes. Ook werd van de kinderen verwacht dat ze een deel van hun zakgeld aan goede doelen gaven (zoals bijvoorbeeld de collecte in de kerk). Geld over de balk smijten was er niet bij. 'Zuinigheid, soberheid en overleg' was belangrijk bij het uitgeven van het geld!

Klusjes
Veel kinderen moesten ook eerst klusjes doen voordat ze hun zakgeld kregen. Nu, ruim 50 jaar later, krijgen kinderen van 12 jaar gemiddeld 12 euro zakgeld in de maand en daarnaast krijgen ze ook nog kleedgeld. En ouders betalen vaak mee aan de kosten voor de mobiele telefoon. Dat is wel wat anders dan toen, maar nu is alles ook veel duurder natuurlijk. Hoe zal het over 50 jaar zijn? Het NIBUD en ANNO hebben meegeholpen met het beantwoorden van deze vraag.