Barbier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep barbier
Werken als barbier
Wat doet een barbier?
Barbier in de middeleeuwen
Waarom zijn er bijna geen echte barbiers meer?
Beroep barbier:
Opleidingen tot Barbier
Bedrijven waar een Barbier werkzaam kan zijn
Competenties Barbier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Barbier
Arbeidsvoorwaarden en salaris Barbier
Eigen bedrijf starten als Barbier
Boekhoudprogramma vergelijken Barbier

Beroep barbier

Een barbier is een herenkapper, die zich gespecialiseerd heeft in het knippen, scheren en het verzorgen van baarden en snorren. Een barbier noemt men ook wel herenkapper, omdat een barbier geen vrouwen knipt. Oorspronkelijk waren barbiers niet verantwoordelijk voor het knippen van mannen, echter zijn de meeste barbiers tegenwoordig ook werkzaam als herenkapper. De benaming barbier komt uit het Latijn en is afgeleid van het woord barba, wat baard betekent. In West-Europa komt het beroep barbier niet veel voor, echter zijn er in zuidelijke landen en in Azië wel veel barbiers te vinden. De barbier, zoals wij die hier kennen, combineert zijn diensten meestal met knipdiensten. Het daadwerkelijk scheren doet de barbier met een scherp scheermes. De laatste jaren komen er steeds meer barbiers bij, omdat de populariteit van barbiers aan het toenemen is. Het barbiersvak heeft dus raakvlakken met het kappersvak, echter kan een barbier oorspronkelijk niet aangemerkt worden als kapper. Of een barbier werkzaam is als kapper kan verschillen per barbier. Het beroep barbier is aan te merken als bijzonder beroep, waarbij passie en vakmanschap twee belangrijke woorden zijn, die niet los van elkaar gezien kunnen worden. Mannen die naar een barbier gaan om zich te laten scheren en knippen doen dit over het algemeen, omdat ze een bijzondere en vooral leuke ervaring verwachten. Het laten scheren als man is niet noodzakelijk, omdat mannen ook zichzelf kunnen scheren. Vooral mannen die een bijzondere baard en/of snor hebben kiezen er steeds vaker voor om naar een barbier te gaan. Zoals eerder aangegeven is een barbier oorspronkelijk alleen gespecialiseerd in het bijwerken van baarden en snorren. Tegenwoordig kunnen de meeste barbiers ook aangemerkt worden als kapper. Het is wel zo dat de meeste barbiers zich gespecialiseerd hebben in bepaalde bijzondere stijlen, die moeten passen bij een baard of snor.

Werken als barbier

Een barbier is dus gespecialiseerd in het knippen, scheren en verzorgen van baarden en snorren. Daarnaast kan een barbier in de meeste gevallen aangemerkt worden als herenkapper. Als barbier ben je op een bijzondere manier gespecialiseerd in de uiterlijke verzorging van mannen. Dit heeft vooral betrekking op het netjes bijwerken van baarden, snorren en herenkapsels. Als barbier is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste trends, omdat styling meestal een belangrijke rol speelt. Barbershops kunnen over het algemeen niet zomaar vergeleken worden met gewone kapperszaken, omdat er binnen barbershops regelmatig sprake is van mannenhumor. Omdat er regelmatig sprake is van mannenhumor is het zo dat sommige barbershops geen vrouwen toestaan. Een andere reden dat barbershops vrouwen kunnen weigeren is om te voorkomen dat vrouwen zich gaan bemoeien met de styling. Zoals eerder omschreven zijn het vooral mannen die een bijzondere coupe willen, die een barbier bezoeken.

Wat doet een barbier?

Een barbier is dus een herenkapper die gespecialiseerd is in het verzorgen en stylen van het haar en de baard van mannen. Ze werken meestal in barbershops, kapsalons of speciale herensalons. De taken van een barbier omvatten onder andere:

  • Haar knippen en stylen: Een barbier is bedreven in het knippen en stylen van mannenhaar. Ze kunnen verschillende kniptechnieken gebruiken, zoals scheren, snijden met een schaar of trimmen met een tondeuse, om de gewenste haarlengte en stijl te bereiken. Ze kunnen ook adviseren over geschikte kapsels op basis van de haartextuur, gezichtsvorm en persoonlijke voorkeur.
  • Baardverzorging: Een belangrijk aspect van het werk van een barbier is het verzorgen en stylen van baarden. Ze kunnen baarden trimmen, vormgeven en scheren met behulp van scheermessen, trimmers en scharen. Ze kunnen ook advies geven over baardverzorgingsproducten en technieken om de baard gezond en netjes te houden.
  • Scheerbehandelingen: Sommige barbiers bieden traditionele scheerbehandelingen aan. Dit omvat het aanbrengen van warme handdoeken om de huid te verzachten, het aanbrengen van scheerzeep of - crème en het scheren van de gezichts- of nek haargroei met een scheermes. Dit zorgt voor een gladde scheerbeurt en een ontspannende ervaring voor de klant.
  • Verzorging en styling van snorren: Naast het verzorgen van het haar en de baard, kan een barbier ook gespecialiseerd zijn in het verzorgen en stylen van snorren. Ze kunnen snorren trimmen, vormgeven en onderhouden om een nette en verzorgde uitstraling te bereiken.
  • Advies en klantenservice: Een barbier communiceert met klanten om hun gewenste haarstijl, baardverzorging en scheerbehoefte te begrijpen. Ze kunnen ook advies geven over haarverzorging, productgebruik en stylingtechnieken. Klanttevredenheid en klantgerichtheid zijn belangrijke aspecten van het werk van een barbier.
  • Salon beheer: Sommige barbiers zijn ook verantwoordelijk voor het beheer van de barbershop of kapsalon. Dit kan het plannen van afspraken, het bijhouden van voorraad en het bijhouden van klantgegevens omvatten. Ze kunnen ook betrokken zijn bij marketingactiviteiten en het aantrekken van nieuwe klanten.

Barbier in de middeleeuwen

Klanten maakten in de middeleeuwen niet alleen gebruik van een barbier om geschoren te worden. In de middeleeuwen boden barbiers ook andere diensten aan. Denk hierbij aan het trekken van kiezen en tanden en aan geneeskundige diensten. De geneeskundige diensten van een barbier hadden meestal betrekking op aderlatingen. In vroegere dagen dacht men dat dit ziektes of andere kwalen kon verhelpen. Vanzelfsprekend mag een barbier dit soort werkzaamheden niet meer uitvoeren. Het was meestal de stadsomroeper die de komst van de barbier aankondigde.

Waarom zijn er bijna geen echte barbiers meer?

Met de opkomst van het scheermesjes, scheertoestel en het elektrische scheerapparaat was de noodzaak van een barbier niet groot meer, omdat mensen zichzelf voortaan ook thuis kunnen scheren. Het echte ambacht dat een barbier uitoefent is hiermee verloren gegaan. Tegenwoordig bestaan er nog enkele ambachtelijke barbierszaken waar klanten zichzelf kunnen laten verzorgen uit pure luxe.

Beroep barbier:

Opleidingen tot Barbier

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep barbier. De meest passende opleiding voor het beroep barbier is de kappersopleiding. De meeste barbiers zijn tegenwoordig werkzaam als herenkapper en combineren de werkzaamheden. Als een barbier alleen verantwoordelijk is voor het bijwerken van baarden en snorren kunnen de werkzaamheden aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid. In dat geval zal een barbier het barbiersvak in de meeste gevallen aanleren van ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je gaat starten als zzp'er, dan kun je voor de zzp administratie gebruikmaken van een online boekhoudpakket. Er zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar voor zzp'ers.

Bedrijven waar een Barbier werkzaam kan zijn

Een barbier is in de meeste gevallen werkzaam voor een barbershop. Daarnaast kan een barbier werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen barbershop. Over het algemeen zijn barbershops alleen te vinden in de grotere steden. Een barbier kan ook samenwerken met andere bedrijven, die zich richten op heren. Denk bijvoorbeeld aan luxe kleermakers, die als extra dienst aanbieden het laten scheren van heren.

Competenties Barbier

De belangrijkste competenties van een barbier zijn het netjes, veilig en hygiënisch werken. Daarnaast moet je over een klantvriendelijke instelling beschikken, omdat je de hele dag met verschillende klanten te maken krijgt. In dat opzicht kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, energie, dienstbaarheid, gastheerschap, presteren, kwaliteit, plannen, organiseren en zelfstandigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je ook moeten beschikken over financiële kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Barbier

Het arbeidsmarktperspectief van een barbier is over het algemeen sterk afhankelijk van de vakkennis en van je eigen persoonlijkheid, omdat het beroep barbier bij je moet passen. De doorgroeimogelijkheden van een barbier moeten eventueel gezien worden in de functie salonmanager. Als salonmanager ben je ook verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing en het maken van de personeelsplanning. Ook het starten van een eigen barbershop kan aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Barbier

Een barbier zal in de meeste gevallen onder de cao kappers vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een barbier zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Vanzelfsprekend kan een barbier ook parttime werkzaam zijn. In dat geval kan het salaris ook geheel anders uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Barbier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Barbier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Barbier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Barbier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Barbier.

Mijnzzp.nl