Waarom is er zomertijd / wintertijd?

In Nederland werd de zomertijd in 1977 geïntroduceerd. Een belangrijke reden was dat men dacht dat je daarmee energie kon besparen. Dat kwam door de oliecrisis in 1973. Maar andere landen in Europa hebben de zomertijd al eerder ingevoerd dus wilde Nederland ook mee doen.

Van 1950 tot 1980 was er geen zomertijd in Nederland, maar ook voor 1950 bestond er al zoiets als zomertijd. De tijdverandering werd voor het eerst geïntroduceerd in Duitsland in 1916, drie weken later gevolgd door Groot-Brittannië, Ierland en Nederland.

De zomertijd zorgt elk jaar weer voor discussies, wel of geen zomertijd? ’s Zomers bespaart het ‘s avonds licht (dus stroom), maar ’s morgens moet je meer verwarmen omdat de Zon later opkomt, vooral in de koudere maanden maart, april en oktober. Ook artsen zeggen dat de zomertijd lastig is voor bepaalde mensen omdat je weer moet wennen aan het laat donker worden. De zomertijd gaat in op de laatste zondag in maart (de klok gaat een uur vooruit) en eindigt op de laatste zondag in oktober (de klok gaat weer een uur terug).

Eind maart gaat de tijd een uur vooruit, eind oktober gaat de tijd een uur achteruit.

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?