Documentatiecentrum

Pianospelen

Je wilt later pianist worden. Misschien wil je graag optreden in een grote zaal met een orkest. Of speel je liever met een klein groepje op muziekles? Er zijn veel mogelijkheden en veel soorten muziek. Wie piano wil leren spelen, moet ook noten leren lezen en vooral heel veel oefenen.
De piano is een toetsinstrument. De meeste piano's hebben 88 toetsen: 52 witte en 36 zwarte. Elke toets geeft een andere toon.In de piano zitten metalen draden, de snaren.Ook zitten er houten hamertjes. Ieder hamertje is vastgemaakt aan een toets. Als je een toets indrukt slaat het hamertje tegen een snaar. De snaar gaat trillen en zo ontstaat er geluid. De snaren van de hoge tonen zijn dunner dan die voor de lage tonen. De houten kast van de piano maakt het geluid sterker. Met de pedalen kun je het geluid zachter of langer laten klinken.


© Marco Jeurissen, Melick

Als je een toets indrukt, slaat het houten hamertje tegen een snaar. Dan hoor je geluid.

De piano

De piano is een instrument dat al heel lang bestaat. De eerste piano werd gebouwd door een Italiaanse instrumentenmaker. In 1709 was hij klaar. Hij had er tien jaar aan gewerkt. Er bestaan piano's in de vorm van een vleugel. Zo'n piano kan wel drie meter lang zijn en 500 kilo wegen. Hij wordt gebruikt bij concerten. Thuis hebben mensen vaak een staande piano omdat die minder plaats inneemt. Een keyboard is een elektrische piano. Die is nog kleiner en kun je makkelijk meenemen. Een keyboard heeft wel een toetsenbord, maar geen snaren.
Meestal ga je op les als je piano wilt leren spelen. Dat kan bij de muziekschool of bij een pianoleraar aan huis. Je leert noten lezen en je leert alles over tellen en ritme.Ook leer je hoe je snel met je vingers over de toetsen kunt gaan. Bij pianospelen doen de linker- en rechterhand verschillende dingen. In het begin is dat moeilijk, maar na een tijdje gaat het vanzelf. Een ander belangrijk onderdeel van pianoles is leren luisteren naar muziek.

Samen met anderen muziek maken, is leuk en leerzaam. Daarom worden op de muziekschool vaak groepjes gevormd.
Op de piano kun je goed akkoorden spelen. De piano wordt dan ook vaak gebruikt als begeleidingsinstrument bij een optreden van een koor. Of bij de musical van groep 8.


© Pepijn van den Broeke/ Hollandse Hoogte, Amsterdam

De piano, viool en cello zijn instrumenten die je vaak samen hoort. De muzikanten spelen muziekstukken die speciaal voor deze drie instrumenten geschreven zijn.

Veel soorten

Op een piano kun je veel soorten muziek spelen. Zoals klassieke muziek. Dat is muziek die een paar honderd jaar geleden ontstaan is. Bijvoorbeeld muziek van de componist Ludwig van Beethoven (1770-1827) uit Duitsland. Hij componeerde niet alleen muziek, maar hij kon ook ontzettend goed piano spelen.
Er is ook veel moderne muziek, zoals pop en rock. Jazz is weer een andere muzieksoort. Het is heel levendige muziek met duidelijke opvallende ritmes. Daarom is jazz heel geschikt voor de piano.
Wibi Soerjadi is een beroemde pianist uit Nederland. Hij was elf toen hij begon met pianospelen. Nu treedt hij op over de hele wereld. Behalve pianospelen maakt hij soms ook nieuwe pianomuziek. Zoals voor de film 'De Leeuwenkoning'.
Ook al heel bekend zijn de broers Lucas en Arthur Jussen. Toen ze negen en elf jaar oud waren, mochten ze voor de koningin optreden. Zó goed kunnen ze pianospelen. In 2011 wonnen ze de Concertgebouw Young Talent Award. Dit is een grote prijs voor jonge musici.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 311 Pianospelen.

Details en informatie

  • Titel: Pianospelen
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 311
  • Niveau: 2
  • Siso: J 786.11
123movies