Documentatiecentrum

Klassieke muziek

Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Componisten schrijven de muziek op, zodat muzikanten deze kunnen spelen. Daarvoor gebruiken ze notenbalken. Op de lijnen daarvan kun je muzieknoten als tekens schrijven. Aan de plaats en de vorm van de noten kun je zien hoe je ze moet spelen of zingen. En aan elke noot kun je zien hoe hoog de toon klinkt en hoe lang deze duurt.

Wolfgang Amadeus Mozart is een van de bekendste componisten van klassieke muziek. Hij werd maar 35 jaar. Toch heeft hij heel veel muziek geschreven.

Drie perioden

Klassieke muziek is te verdelen in drie perioden. De eerste periode duurde van 1600 tot 1740 en heet de barok. In de barok kreeg de muziek veel versieringen. Vivaldi is een bekende componist uit deze tijd. Na de barok kwam het classicisme, de klassieke tijd. Deze periode duurde van 1740 tot 1810. De muziek uit die tijd was strakker en had geen overbodige versieringen. De componisten wilden de muziek eenvoudiger maken. Mozart is de bekendste componist uit die periode. Na de klassieke tijd begon rond 1810 de romantiek. De romantiek is de stijl van de fantasie. Componisten drukten hun gevoelens uit in hun muziek. Dit kun je bijvoorbeeld goed horen in de symfonieën van Mahler. Ze zijn lang, vaak droevig en vol strijd.

In de barok waren de orkesten klein. Vaak begeleidde een klavecimbel of een viola da gamba een paar andere instrumenten of zangers. In de klassieke tijd schreven de componisten symfonieën. Dat waren grote muziekstukken voor veel instrumenten. De orkesten werden dus groot. Voor een orkest staat een dirigent. Hij studeert met het orkest een muziekstuk in. Met een stokje geeft hij de maat en het tempo aan. En met zijn lichaam en gezicht maakt hij duidelijk hoe er gespeeld moet worden.

Per jaar komen duizenden mensen naar het Concertgebouw in Amsterdam om naar klassieke muziek te luisteren. Er worden ook speciale concerten voor kinderen georganiseerd.

Veel kinderen zitten op een muziekschool. Ze leren er een instrument te bespelen, bijvoorbeeld blokfluit of piano. Muziek maken is leuk. Kinderen die veel talent hebben, kunnen misschien later van hun hobby hun beroep maken. Er is een beroepsopleiding voor musici, het conservatorium. Je krijgt er les in een hoofdinstrument, een bij-instrument en muziektheorie. Een studie aan het conservatorium duurt vier jaar. Dan ben je "docerend musicus" en mag je zelf lesgeven. Daarna kun je nog twee jaar doorstuderen voor je diploma "uitvoerend musicus". Als je dat hebt gehaald, kun je muziek gaan uitvoeren. Misschien wel in het Concertgebouw.

Details en informatie

  • Titel: Klassieke muziek
  • Auteur(s): Peter Prudon en Yvonne van Osch
  • Nummer: IC175
  • Niveau: 3
  • Siso: J 783
123movies