Documentatiecentrum

Verkeersborden

In het verkeer moet je je aan verkeersregels houden. Anders zou er van alles mis gaan. 'Rechts gaat voor' is een bekende regel. Die regel geldt altijd, behalve als een verkeersteken aangeeft dat het anders is. Er zijn vier soorten verkeerstekens: verkeersborden, verkeerslichten, verkeerstekens op de weg, en aanwijzingen van verkeersagenten. Iedereen is verplicht om zich aan alle verkeersregels te houden. Er zijn vijf soorten verkeersborden. De kleur en de vorm van een bord geven aan wat voor soort bord het is. Het teken op het bord vertelt de rest. Soms hangt er onder een verkeersbord een klein wit bordje. Dat heet een onderbord. Het geeft extra informatie over het verkeersbord dat er boven hangt.


Er zijn meer dan honderd verkeersborden in Nederland. Welke zie je hier?

Zichtbaar

Het is belangrijk dat een verkeersbord duidelijk is. Er zijn daarom speciale regels gemaakt voor het maken van verkeersborden. De regels schrijven voor hoe groot het bord moet zijn. En hoe groot het figuur erop. Ook voor het materiaal zijn regels. Verkeersborden worden gemaakt van aluminium. Dat is een stevige en lichte metaalsoort. Die kan niet roesten. Ook de precieze kleuren van de borden en randen zijn vastgelegd. Een verkeersbord moet natuurlijk ook goed zichtbaar zijn. Daarom is hij helder en opvallend. Ook reflecteert het verkeersbord. Hij kaatst het licht terug.

Het is belangrijk dat je verkeersborden goed ziet. Zeker als je op een druk kruispunt staat.

In Nederland staat een aantal verkeersbordenfabrieken. Verkeersborden worden van hele grote platen aluminium gemaakt. Eerst knippen ze de borden op maat. De randen worden omgebogen. Ze zijn dan niet zo scherp, en de borden worden er steviger van. De randen worden aan de voorkant in kleur gespoten. De figuurtjes en tekens niet. Die staat op grote stickers van superdun aluminiumfolie. Hier zijn prismaatjes in geslepen. Dat zijn piepkleine, glimmende driehoekjes. Ze weerkaatsen het licht van de koplampen van auto's. Daardoor kun je het bord goed zien in het donker.

Niet iedereen mag zomaar ergens een verkeersbord neerzetten. Alleen wegbeheerders mogen verkeersborden plaatsen. Rijkswaterstaat is een wegbeheerder. Deze dienst plaatst verkeersborden langs snelwegen. De gemeente is wegbeheerder van de wegen in een gemeente. De provincie is wegbeheerder van provinciale wegen. Een wegbeheerder mag een bepaald verkeersteken plaatsen, veranderen of weghalen. Daarbij gelden allerlei regels. Ze staan in een speciaal boekje. Gemeenten en Rijkswaterstaat zorgen voor hun eigen borden. Ze vervangen ze als ze kapot zijn. En ze maken ze schoon. Een vies verkeersbord is slecht te lezen. Verkeersborden worden meestal twee keer per jaar schoon gemaakt. Als het nodig is, gebeurt dat vaker.

Details en informatie

  • Titel: Verkeersborden
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC198
  • Niveau: 1
  • Siso: J 377.2
123movies