Documentatiecentrum

Haar

'Met dat haar van mij is niets te beginnen!'
'Wat heb jij je haar leuk zitten!'
'Pfft! Mijn haar zit altijd stom!'

Bijna iedereen vindt haar of zijn haar belangrijk.
Hoeveel tijd besteden mensen per week aan hun haar? Sommigen staan heel lang voor de spiegel om hun haar te kammen. Er zijn ook mensen die ontevreden zijn, omdat hun haar niet zo zit als ze zouden willen.
Haar heeft veel met de mode te maken. Soms is lang haar in de mode. Of is het mode je hoofd kaal te scheren. Een andere keer heeft iedereen kort haar, omdat dat in de mode is.
Het haar is wel belangrijk. Een jongen die zijn haar heeft afgeschoren, ziet er heel anders uit dan dezelfde jongen met een bos krullen. Een blond meisje ziet er anders uit als ze haar haar bruin heeft geverfd.

Om je haar te laten doen, ga je naar de kapper.

Waarom hebben wij haar?

De meeste haren groeien op je hoofd. Die haren zijn lang en dik. Ze houden je hoofd op de goede temperatuur.
Je wenkbrauwen en wimpers bestaan ook uit haar. Dat zijn heel fijne haartjes. Ze beschermen je ogen tegen stof en insecten. En tegen zweetdruppeltjes die van je voorhoofd rollen. Ook in je neus groeien haartjes. Ze vangen het vuil op uit de lucht die je inademt. Zo beschermen ze je longen. Je haar heeft dus een beschermende taak.

Overal op de wereld versieren mensen hun hoofdhaar. Ze doen dat met strikken, met kralen, met haarclips en met speldjes. Door je haar op een bepaalde manier te dragen, kun je laten zien bij welke groep je hoort.

Haarmode is in elke cultuur anders.

Op je hoofd groeien gemiddeld 100.000 haren. Dat zijn ongeveer 200 haren op één vierkante centimeter.
Een hoofdhaar groeit vijf tot zeven jaar. Dan maakt de haarwortel een nieuwe haar. De oude haar valt uit. De haarwortel is het gedeelte van de haar dat ín de huid zit. Per dag verlies je ongeveer zestig haren.
Een haar groeit ongeveer één centimeter per maand. Na vijf jaar zou een haar dus zestig centimeter lang kunnen zijn!
Een haar bestaat uit keratine. Dat is een hoornstof. Ook je nagels bestaan uit die stof. Je kunt je haren afknippen zonder dat het pijn doet. Haar leeft alleen bij de wortel. Daarom is het wel pijnlijk als je een haar uittrekt. In de huid zitten overal haarzakjes. In elk haarzakje zit het begin van een haar, de haarwortel. Het stuk haar dat uit je huid steekt, heet de haarschacht.

Haren zijn erg sterk. Ze kunnen een beetje uitrekken zonder te breken. Aan één haar kun je 100 gram hangen. Dat is ongeveer het gewicht van een klein zakje drop. Als je alle haren op je hoofd in elkaar vlecht, kun je er tienduizend (10.000) kilogram aan hangen! Dat is ongeveer het gewicht van tien personenauto's! Circusartiesten laten zich zelfs wel eens aan hun haren ophijsen. Aan die haren hangt dan een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kilo.

Als de haarwortels stoppen met het maken van nieuwe haren, word je kaal. Meestal gebeurt dat alleen bij oudere mensen. Bij mannen komt het vaker voor dan bij vrouwen. Ernstig zieke mensen kunnen haaruitval krijgen door de medicijnen. De meeste mensen vinden het vervelend om kaal te zijn. Veel is er niet tegen te doen. Een haargroeimiddel is nog niet ontdekt.

Kaal worden begint meestal in het midden van je hoofd.

Details en informatie

  • Titel: Haar
  • Auteur(s): Marlies Huijzer
  • Nummer: IC009
  • Niveau: 3
  • Siso: J 599.6 / 593
123movies