Documentatiecentrum

Van akker tot eten

Je eet elke dag groente en fruit, maar weet je waar dat vandaan komt? Je ouders kopen het in de supermarkt, groentewinkel of op de markt. Maar hoe komt het daar? Waar komt die groente en dat fruit vandaan? Voordat de broccoli op je bord ligt of je een hap uit die appel neemt, is er heel wat gebeurt. Eerst moet er een plant of een boom groeien. Groente is het eetbare deel van een plant. Bij spinazie en sla eet je de bladeren. Bij rabarber de stengels. Broccoli en bloemkool zijn eigenlijk grote bloemknoppen. Een wortel is de wortel van een plant. Een wortel groeit in de grond.










Peren worden met de hand geoogst. Daar zijn veel mensen voor nodig.

Op het land

Fruit zijn alle vruchten van bomen en struiken. Appels, peren, kersen en pruimen groeien aan bomen. Bramen, frambozen en bessen zitten aan struiken. Tomaten, courgettes, aubergines, paprika's en pompoenen groeien als fruit aan bomen of struiken. Ze heten daar wel 'vruchtgroenten'. In Nederland groeit ook graan. Dat is eigenlijk een soort gras. De zaadjes bovenaan de stengel zijn heel gezond en voedzaam. Ze zitten bij elkaar in aren. Dat zijn de bloemen van grassen. Tarwe, rogge, gerst en spelt zijn allemaal graansoorten. Van de zaadjes wordt ander andere brood gemaakt. Nederland is beroemd om zijn aardappels. Ze groeien op akkers. Dat zijn grote, open velden. Ook granen, suikerbieten, uien, prei, bonen, broccoli en spruitjes groeien op akkers.










Hier worden bieten gezaaid met een tractor.

Voor sommige groenten- en fruitsoorten is Nederland te nat en te koel. Ze kunnen dan wel in kassen gekweekt worden. Een kas is een schuur van glas. Er groeien bijvoorbeeld komkommers, paprika's of aardbeien in. Alle granen en de meeste groenten groeien uit een zaadje. Elk jaar zaait de boer deze gewassen opnieuw. Elke groente kan het beste in een bepaalde maand worden gezaaid. Wortels in januari, broccoli in februari, enzovoorts. Een paar weken na het zaaien, komen er kleine plantjes op. Aardappels en aardbeien zijn bijzonder. Ze kunnen zelf nieuwe planten maken.

Na een paar maanden zijn de groenten klaar voor de oogst. Ze worden dan geplukt. Sommige groenten worden geoogst met een rooimachine. Granen worden geoogst met een maaidorser. Veel boeren sturen hun oogst direct naar fabrieken. Daar gaan appels als moes in glazen potten. Spinazie en doperwtjes gaan in karton de diepvries in. Boeren verkopen hun spullen ook aan groothandels. Dat zijn reuzenwinkels waar winkeliers hun groente en fruit inkopen. Soms verkopen boeren hun spullen ook zelf op de veiling. Dat is een enorme hal, waar vooral winkeliers groente en fruit voor hun groentewinkel kopen. Van de groothandel en de veiling wordt alles met vrachtwagens naar de winkels gebracht. Dan is het een kwestie van kopen, koken en opeten.

Details en informatie

  • Titel: Van akker tot eten
  • Auteur(s): Tanja Veenstra
  • Nummer: JC267
  • Niveau: 2
  • Siso: J 631
123movies