Pinksteren
19 & 20 mei

Christenen herdenken dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen

Voor christenen is Pinksteren een heel belangrijk feest, samen met Pasen en Kerstmis. Alleen weten veel mensen eigenlijk niet meer precies waarom. Pinksteren is nu vooral een lekker lang weekend met allerlei activiteiten in de open lucht: traditionele schuttersfeesten, kermissen, wedstrijden en natuurlijk ook Pinkpop.

Vijftigste

Maar waar is het dan allemaal begonnen? De naam “Pinksteren” komt van het Griekse woord “pentakosta”. Dat betekent “vijftigste”. En Pinksteren valt op de vijftigste dag na Pasen. Dat is afgeleid van het joodse oogstfeest Sjawoe’ot. Sjawoe’ot heet ook wel “Wekenfeest”, want het komt zeven weken na Pesach, het joodse paasfeest. En zeven maal zeven dagen is? Reken maar uit.

Wind en vuur

In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen. Toen gebeurde er iets heel bijzonders.

Het geluid van een stormwind klonk en er was plotseling een verschijnsel van vuur. Dit vuur leek op de hoofden van de apostelen te branden. Opeens spraken ze allerlei vreemde talen… De apostelen gingen de opdracht van Jezus verder uitvoeren: de boodschap van God in alle landen van de wereld verspreiden. Zo begon de christelijke kerk.

Duif

De Heilige Geest zie je wel eens afgebeeld als “vurige tongen”: vlammetjes boven de hoofden van de apostelen. Maar vaak heeft de Geest de vorm van een duif. Een duif staat voor hemelse inspiratie en vrede. En voor de ziel, het deel van de mens dat volgens christenen ook na de dood blijft leven.

Pinksteren.jpg
Atelier Lucas van Leyden, tweede kwart 16e eeuw

Drieluik met nederdaling van de Heilige Geest

Dit paneel is een deel van een groter schilderij. Het hele schilderijlaat drie momenten zien waarop hemel en aarde elkaar raken: de hemelvaart van Jezus, de nederdaling van de Heilige Geest en de hemelvaart van Maria. Op dit middenpaneel is te zien hoe de Heilige Geest, in de vorm een duif, neerdaalt over de apostelen. Daardoor krijgen zij vlammetjes boven hun hoofd en kunnen zij ineens allerlei vreemde talen spreken.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!