Documentatiecentrum

Drop

Je kunt het je misschien niet voorstellen. In andere landen kennen ze geen drop. Raar, he? Nederland is het enige land ter wereld waar drop wordt gegeten. Als je op vakantie naar het buitenland gaat, moet je het dus meenemen. Drop heb je in allerlei vormen en smaken. Zoet of zout, katjes of munten, mannetjes of dieren. Al die soorten worden in Nederlandse dropfabrieken gemaakt. Sommige soorten bestaan al heel lang. Maar er komen ook vaak nieuwe smaken bij. Daarvan blijven er maar een paar bestaan. Als mensen ze niet lekker genoeg vinden, verdwijnen ze weer.

Ken jij al deze verschillende soorten drop?

Zoethout

Het belangrijkste ingrediënt van drop is zoethoutwortel. De zoethoutstruik groeit in warme landen. Hij staat meestal langs rivieren. Na vier jaar worden de wortels van de struik geoogst. Want aan die wortels zit een lekkere dropsmaak. Boeren oogsten de wortels in oktober. Dat is zwaar werk. De wortels zitten namelijk diep onder de grond. Ze worden voorzichtig uitgegraven. Toch laten de boeren ook genoeg wortels zitten. Daarmee kan de struik verder groeien. Dan kan er volgend jaar weer worden geoogst. In fabrieken worden de wortels schoongemaakt en in kleine stukjes gehakt. Daarna wordt er met water een soort pap van gemaakt. Die pap wordt in blokken gegoten. Als de pap hard is, heb je blokdrop.
Van de blokdrop kunnen dropjes worden gemaakt. Maar dan moet er eerst nog het een en ander gebeuren. Zoethout is heel zoet, wel vijftig keer zoeter dan suiker. Daarom is er voor elk dropje maar een heel klein beetje zoethout nodig. Er zitten nog veel meer ingrediënten in drop. Zoals suiker, zout, smaakstoffen en Arabische gom. Die gom zorgt ervoor dat de dropjes niet uit elkaar vallen. Arabische gom is erg duur. Daarom gebruiken dropmakers ook wel meel van aardappelen of mais. Maar drop met echte Arabische gom is lekkerder. Wat er verder nog door de dropjes gaat, ligt aan de soort. Maar precies zul je het nooit weten. De recepten van drop zijn bijna altijd geheim!

Eigenlijk kun je alleen in Nederland zoveel soorten drop kopen.

Drop is snoep en snoep is ongezond. Zeggen ze. Maar als je pijn in je keel hebt, is een dropje juist heel goed. En in hoestdrankjes zit altijd zoethout. Dat smeert de keel. Te veel drop eten is natuurlijk niet goed. Je zou erg veel suiker en erg veel zout binnen krijgen. Maar als je af en toe een dropje eet, is er niets aan de hand. Je zou soms denken dat mensen verslaafd zijn aan drop. Want sommigen eten met gemak een hele zak achter elkaar leeg. Het blijft een raar idee. In Nederland is drop het populairste snoepgoed. Terwijl mensen in andere landen het niet kennen. En als wij ze een dropje laten proeven, vinden ze het meestal maar vies. Gek, he?

Dropjes zijn goed bij keelpijn omdat er zoethout in zit. Net als in hoestdrank.

Details en informatie

  • Titel: Drop
  • Auteur(s): Ineke van Kasteren
  • Nummer: jc054
  • Niveau: 1
  • Siso: J 678.2
123movies