ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hoe kan een raket de ruimte in worden geschoten? En welke krachten komen daarbij kijken? Met die proefje kun je met een ballon dezelfde raketkracht namaken!

Dit heb je nodig

– Ballon
– Lang touw (het liefst meer dan drie meter)
– Rietje
– Schaar
– Plakband
– Een vriend

Wat moet je doen?

– Pak een rietje en een schaar.
– Knip ongeveer 5 centimeter van de onderkant van het rietje af.
– Stop een klein deel van het lange touw door het rietje.
– Pak alvast twee stukjes plakband en plak deze op de rand van de tafel of je vinger, zodat je ze straks makkelijk kunt pakken.
– Blaas de ballon op en houd hem dicht bij het tuitje. Leg er dus geen knoop in!
– Plak het rietje met de twee plakbandjes vast op de zijkant van de ballon. Zorg ervoor dat het tuitje van de ballon wijst naar het korte deel van het touw.
– Houd in je ene hand de ballon en in je andere hand nu het touw vast.
– Vraag een vriend het touw aan de andere kant te pakken. Houd het touw goed strak. Wat gebeurt er als je de ballon loslaat?

Hoe kan dat?

Als je een ballon opblaast, komt er lucht in. Deze lucht is samengeperst en kan er niet uit. Binnenin is veel luchtdruk. De luchtdruk buiten de ballon is veel lager. Lucht stroomt altijd van een plek met een hoge luchtdruk naar een plek met een lage luchtdruk.

De lucht wil dus het liefst uit de ballon, maar kan dat niet omdat jij de ballon aan het tuitje dichthoudt. Dit is de enige plek waar de lucht uit zou kunnen. Laat je het tuitje los, dan stroomt alle lucht zo snel mogelijk uit de ballon. Omdat de lucht maar één kant op kan, vliegt de ballon de andere kant op.

De ballon vliegt supersnel langs het touw naar je vriend toe. In de natuurkunde heet dit ‘actie en reactie’: als iets een bepaalde richting moet bewegen, heb je een kracht nodig die de andere kant opgaat. Zo werken raketten ook.

Bij een lancering wordt brandstof tot ontploffing gebracht. De gassen die vrijkomen, kunnen alleen aan de onderkant naar buiten. De raket wordt hierdoor in de andere richting, naar boven, geduwd.