Dieren krijgen prik tegen de ziekte blauwtong

De komende tijd krijgen dierenartsen er een flinke klus bij. Schapen en koeien mogen vanaf vrijdag gevaccineerd worden tegen de ziekte blauwtong. 

Schapen met lammetjes in de wei
© ANP / ANP

Wat is blauwtong?

Een ziekte die niet gevaarlijk is voor mensen, maar wel voor dieren, zoals schapen, koeien en soms ook geiten. Als schapen de ziekte krijgen, kunnen ze koorts en bulten op hun kop en in hun bek krijgen, waardoor ze niet meer goed kunnen eten. Soms krijgen ze ook moeite met lopen. Ook koeien kunnen er veel pijn door krijgen. Eind vorig jaar was er een grote uitbraak van het virus in Nederland. Er zijn toen tienduizenden schapen en zo'n duizend koeien overleden. Veel mensen zijn bang dat dat dit voorjaar weer zou gebeuren, als er niks aan gedaan wordt.

Hoe krijgen de dieren dat virus?

Het virus wordt verspreid via knutten. Dat zijn kleine muggen die het virus bij zich dragen en overbrengen via een beet. De dieren kunnen elkaar dus niet besmetten. Die muggen zijn vooral actief als het warmer wordt en omdat het inmiddels lente is, is dit volgens dierenartsen en boeren een race tegen de klok. Er is namelijk geen goed medicijn tegen de ziekte.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Onlangs is een nieuwe vaccinatie tegen blauwtong goedgekeurd en dus kunnen de dierenartsen beginnen met prikken. De komende weken krijgen eerst de schapen een prik en daarna de koeien. Schapen gaan voor, omdat zij er zieker van worden. Al die prikken uitdelen is een megaklus: minimaal twee miljoen dieren krijgen een vaccinatie. Daarom gaan ook dierenartsen helpen die eigenlijk al met pensioen zijn.

Wat zijn de reacties?

Boeren zijn heel blij met de nieuwe vaccinaties. Zij hopen dat veel dieren hiermee gered kunnen worden. Landbouworganisatie LTO laat weten dat er nog wel meer vaccinaties bij moeten komen, om alle dieren te kunnen helpen.

Lees ook: