Documentatiecentrum

Greenpeace

Greenpeace is een organisatie die wil laten zien wat er misgaat met het milieu. Niet alleen met de natuur, maar ook met de aarde. Greenpeace wil ook bekend worden. Als veel kranten, internet en televisiezenders aandacht besteden aan een actie van Greenpeace, kunnen mensen over heel de wereld zien wat er gebeurt met het milieu. Greenpeace voert bijvoorbeeld acties tegen het gebruik van giftige stoffen, tegen walvisjagers of tegen kernenergie.
Die acties kosten veel geld. Greenpeace krijgt geld van donateurs. Maar Greenpeace neemt geen geld aan van regeringen of bedrijven. Want die zouden zich teveel mee bemoeien met de ideeën.


© Rick Nederstigt/ANP, Rijswijk

Ook dit was een actie van Greenpeace. De foto’s stonden in alle kranten en op internet. De kledingmerken Adidas, Nike en Puma beloofden daarna dat hun fabrieken in China binnen tien jaar geen giftige stoffen meer in de rivieren zullen lozen.

Hoe het begon

De eerste actie werd gevoerd in 1971. De Amerikaans regering wilde een kernproef doen op een klein eilandje bij Alaska. Twaalf mannen stapten op een oude boot om te gaan protesteren tegen deze gevaarlijke proef. Ze kwamen niet bij het eiland aan, maar hun foto stond wel in alle kranten. Op de foto stond een grote vlag met het woord Greenpeace. Dat betekent groene vrede. Zoveel mensen waren het met de actievoerders eens, dat de Amerikaanse regering stopte met kernproeven.
Na dit succes werd de milieuorganisatie Greenpeace opgericht. Nu voert Greenpeace acties over heel de wereld. Er werken ongeveer honderd mensen en heel veel vrijwilligers. In veel landen kwam een kantoor en het hoofdkantoor van Greenpeace International zit in Amsterdam.

Doelen

Belangrijke doelen van Greenpeace zijn onder andere: levende oceanen, een wereld zonder gif en duurzame landbouw. Om die doelen te bereiken bedenken de medewerkers van Greenpeace elk jaar nieuwe campagnes. Soms laat Greenpeace dingen zien die bedrijven en regeringen liever geheim houden. Zoals de walvisvangst. Na acties van Greenpeace werd de walvisvangst verboden. Maar een paar landen, waaronder Japan, trekken zich niets aan van het verbod.

De schepen

Om actie te kunnen voeren op zee heeft Greenpeace enkele echte zeeschepen. Het beroemdste schip heet de 'Rainbow Warrior'. In 1985 werd een schip tot zinken gebracht omdat Greenpeace wilde protesteren tegen Franse kernproeven. De Franse geheime dienst legde twee bommen onder het schip. Hierbij kwam één bemanningslid om het leven.
Greenpeace voert ook actie tegen ontbossing. Bossen zijn belangrijk voor het leven op aarde. Elke twee seconden wordt er op aarde een bos gekapt zo groot als een voetbalveld. In Indonesië kappen mensen regenwoud om er palmbomen op te planten. Deze palmolie wordt door Nestlé gebruikt voor Kitkat-chocoladerepen. Op verzoek van Greenpeace stuurden miljoenen mensen een e-mail naar Nestlé om hiertegen te protesteren. Het bedrijf was bang dat al deze mensen geen Kitkat meer zouden kopen. Daarom beloofde Nestlé dat het geen bossen meer zou verwoesten.
Deze actie toont aan dat de mening van een grote groep mensen een belangrijk 'wapen' is van Greenpeace. Regeringen of bedrijven luisteren vaak niet naar een paar actievoerders, maar wel naar miljoenen mensen.


© Cris Toala Olivares/Greenpeace, Amsterdam

Er is een speciale Greenpeace-website voor kinderen. Je kunt zelf ook acties bedenken. Bijvoorbeeld op je school of in je dorp of wijk.


 

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 367 Greenpeace.

Details en informatie

  • Titel: Greenpeace
  • Auteur(s): Leuntje Aarnoutse
  • Nummer: IC367
  • Niveau: 3
  • Siso: J614.6
123movies