Hoe komen de planeten aan hun naam?

Wetenschap & Techniek
Planeten

Jupiter, Pluto en Saturnus. Wij vinden het allemaal heel gave namen. De namen van de planeten hebben te maken met de geschiedenis. De namen zijn vaak afgeleid van Romeinse en Griekse goden uit oude mythes.

Astronomie

Astronomie (of sterrenkunde) is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en verklaring van alle voorwerpen en gebeurtenissen buiten de atmosfeer van de aarde. Het is een heel oude wetenschap. De namen van de planeten zijn dan ook vaak afgeleid vanuit de geschiedenis. En dan in het bijzonder uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Romeinse en Griekse goden

De planeten in ons zonnestelsel zijn vernoemd naar Romeinse en Griekse goden. Hierbij de acht planeten in ons zonnestelsel:

1. Mercurius

Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat. Deze is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius vanwege de snelle draai om de zon.

2. Venus

Venus de tweede planeet van ons zonnestelsel is vernoemd naar Venus; de Romeinse godin van de liefde. Venus is ongeveer net zo groot als de Aarde.

3. Aarde

De aarde is vernoemd naar Gaia; een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de oermoeder; de Aarde.

4. Mars

Mars is de vierde planeet van ons zonnestelsel. Deze rode planeet, die in werkelijkheid niet rood maar okerkleurig is, is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog.

5. Jupiter

Jupiter is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter en de grootste planeet van ons zonnestelsel.

6. Saturnus

Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god Saturnus.

7. Uranus

Uranus is vernoemd naar de Griekse god Uranus. Uranus staat voor de hemel.

8. Neptunus

Neptunus is vernoemd naar de Romeinse god van de zee. Het zijn dus allemaal heel oude namen.

Pluto (geen planeet meer)

Pluto is vernoemd naar de gelijknamige Romeinse godheid. Pluto wordt sinds augustus 2006 geen planeet meer genoemd, maar dwergplaneet.