Documentatiecentrum

Zweten

Je kent het vast wel. Als je hard fietst om ergens op tijd te zijn, worden je kleren nat. Je zweet. Ook als je aan het sporten bent, zweet je. Soms zo erg dat het door je kleren heen komt. Je ziet allemaal donkere vlekken. Zou iemand het ruiken? Zweet bestaat voor het grootste deel uit water. Dat water zit in je lichaam. Je krijgt het binnen door te drinken en te eten. In eten zit ook water. Denk bijvoorbeeld maar aan een tomaat. Je raakt het water weer kwijt door te plassen, te poepen, te ademen en te zweten.

Als je flink sport, zweet je. Je raakt veel water kwijt.

Er zit een luchtje aan

Ook als je stilzit, zweet je. Je huid lijkt dan helemaal droog. Maar dat komt omdat je zo weinig zweet dat het vocht meteen verdampt. Bind maar eens een stuk plastic om je arm. Na een tijdje zie je allemaal druppeltjes. Dat zweet wordt gemaakt in klieren die in je huid zitten. Zweet bestaat voor 99 procent uit water. Verder zitten er zouten in. Lik maar eens over je bezwete bovenlip. Dan proef je het wel. Een mens heeft twee tot drie miljoen zweetklieren over zijn hele lichaam. De meeste daarvan maken zweet dat je niet ruikt. Maar op sommige plekken van je lijf zitten speciale zweetklieren die ook lichaamsgeur maken. Ze zitten bijvoorbeeld in je oksels en bij je geslachtsorganen. Ieder mens heeft een eigen geur. Je eigen luchtje ruik je allang niet meer. Daar ben je al zo aan gewend. Als je iemand aardig vindt, vind je hem of haar vaak ook lekker ruiken. Een moeder vindt bijvoorbeeld dat haar baby heerlijk ruikt.

Ieder mens heeft een eigen geur. Een moeder houdt van de geur van haar baby.

Soms kun je ook ruiken dat je iets gegeten hebt. Knoflook bijvoorbeeld. De meeste geur van zweet komt van de afvalstoffen van bacteriën. Sommige bacteriën zijn nuttig. Andere kunnen ziektes veroorzaken. Hoe ouder het zweet is, hoe meer bacteriën erin zitten. Er zullen dan ook meer afvalstoffen van die bacteriën in je zweet zitten. En dat ruik je. Van de klieren gaat het zweet door heel kleine gaatjes in je huid naar buiten. Die gaatjes heten poriën. Het zweet maakt op je huid een laagje dat je beschermt tegen uitdrogen en bacteriën. Zweten zorgt ervoor dat je lichaam op de goede temperatuur blijft. Die temperatuur is ongeveer 37 graden Celcius.

Met een koortsthermometer meet je de temperatuur van je lichaam.

Maar door bijvoorbeeld hardlopen wordt je lichaam warmer. Je hersenen geven dan een seintje aan je lichaam, waardoor je meer gaat zweten. Dat zweet verdampt op je huid. Om te verdampen heeft het warmte nodig. Die haalt het zweet uit je lichaam. De warmte verdwijnt in de lucht en zo koel je af.

Details en informatie

  • Titel: Zweten
  • Auteur(s): Jeanette de Pee
  • Nummer: IC059
  • Niveau: 3
  • Siso: J 599.7
123movies