Witte Donderdag
17 april 2025

De laatste maaltijd van Jezus, toen hij met zijn vrienden het joodse Pesach vierde

Op Witte Donderdag herdenken christenen het laatste avondmaal van Jezus. Het is één van de dagen uit de Goede Week. Nog steeds vieren christenen het Avondmaal of Eucharistie.

Witte kleren

Witte Donderdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Deze donderdag heet zo omdat in de kerk en de kerkdienst de kleur wit wordt gebruikt. Degene die de dienst leidt, draagt bijvoorbeeld witte kleren. Zoals een wit kazuifel, een speciaal gewaad voor in de kerk. Of een witte stola, een soort sjaal. De kleur wit betekent goed, zuiver en heilig.

Witte donderdag.jpg
Jezus zit aan tafel met zijn twaalf beste vrienden, zijn apostelen

Het laatste Avondmaal

Witte Donderdag is een ernstige dag. Het gaat over het Laatste Avondmaal. Dat was de laatste maaltijd van Jezus, toen hij met zijn vrienden, de twaalf apostelen, het joodse Pesach vierde. Jezus wist dat hij niet lang meer zou leven. Hij brak het brood en deelde het uit terwijl hij zei dat het zijn lichaam was. Hij deed dat ook met de beker wijn. Daarvan zei hij: 'dit is mijn bloed'. Hij wilde dat zijn vrienden en anderen hem zo zouden herinneren.

Bijzonder ritueel

In de christelijke kerk herdenken gelovigen het sterven van Jezus nog steeds met een stukje brood en soms een slokje wijn. Het is dan geen echte maaltijd meer, maar een bijzonder ritueel. Er wordt een apart en vaak kostbaar 'servies' voor gebruikt, van goud en zilver.

In protestantse kerken vieren de mensen nog altijd het 'Avondmaal'. In katholieke kerken heet dit ritueel 'Eucharistie'. Als je een jaar of acht bent, mag je er voor het eerst aan meedoen. Het heet dan je 'eerste communie'. Je hoort voortaan echt bij de groep van gelovigen, net als de vrienden van Jezus. Je communie is een groot feest met cadeaus. Vroeger kreeg je vaak een ontbijtserviesje.

School TV

Filmpje

Kijk mee!

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!