Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Het zijn dagen die elk jaar weer terugkomen. Maar wat wordt er gevierd? Een overzicht.

Witte Donderdag: het laatste avondmaal

Wat gebeurde er? Christenen herdenken op Witte Donderdag het laatste avondmaal van Jezus. Tijdens deze maaltijd werd Christus verraden door een kus van Judas, een van zijn discipelen. De Messias werd vervolgens uitgeleverd aan de Romeinse stadhouder Pilatus, die hem liet kruisigen.

Wat is er wit aan Witte Donderdag? Wat deze donderdag zo wit maakt, is de christelijke traditie om op deze dag kruisbeelden met witte lakens te bedekken. De kleur staat symbool voor ‘de stille blijdschap’. Hoewel niemand vrolijk wordt van verraad, had het laatste avondmaal wel iets moois. Want Jezus beloofde tijdens dat galgenmaal aan zijn discipelen dat hij ze niet in de steek zou laten, ook niet na zijn dood. Vandaar dat christenen op deze dag stilletjes blij kunnen zijn.

Goede Vrijdag: de kruisiging

Wat gebeurde er? Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus. In rooms-katholieke kerken wordt dan tijdens de dienst de kruisweg behandeld. Dat zijn afbeeldingen die de lijdensweg van Christus uitbeelden. De gelovigen lopen langs de platen en spreken bij iedere afbeelding een ander gebedje uit.

Wat is er goed aan Goede Vrijdag? Maar wat is er zo positief aan Goede Vrijdag? Het christelijke verhaal wil dat Jezus stierf voor alle menselijke zonden waardoor gelovigen toegang tot God, en dus de hemel, kregen. Voor de messias zal het geen leuke dag geweest zijn, maar voor andere gelovigen was dit een goede zaak.

Stille Zaterdag: Jezus in zijn graf

Wat gebeurde er? Dit is de laatste vastendag voordat het paasfeest begint. Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht. In de avond wordt in veel kerken gebeden tijdens de zogenaamde paaswake.

Wat was er stil aan Stille Zaterdag? Kerken luiden overdag hun kerkklokken niet. Het is letterlijk stil.

De betekenis van Pasen: de wederopstanding

Wat gebeurde er? Na een dag stilte is het dan eindelijk Pasen. Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Vandaar de eerste en tweede paasdag.

Wat vieren we met Pasen?

Achter eerste en tweede paasdag schuilt een symbolische betekenis. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon.

Pasen is ook de aftrap van de Paastijd, die begint op Paaszondag en 50 dagen duurt. De Paastijd eindigt tijdens Pinksteren. Maar wat vieren we eigen met Pinksteren? En hoe zat het ook alweer met Hemelvaart, dat tussen Pasen en Pinksteren valt?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief