Documentatiecentrum

Artsen zonder Grenzen

Mensen die bij Artsen zonder Grenzen werken, zien veel van de wereld. Grenzen doen er niet toe, ze geven hulp aan mensen waar men hen nodig heeft. Bijvoorbeeld tijdens oorlogen, natuurrampen en bij uitbraken van ziektes zoals ebola. De organisatie is neutraal.
Als mensen in nood zijn, is het belangrijk dat medewerkers van Artsen zonder Grenzen snel aanwezig zijn. Daarom is er in Nederland een noodhulpteam dat op elk tijdstip naar een land kan reizen. In een team zitten artsen en verpleegkundigen, maar ook mensen die van alles regelen, zoals auto’s, telefoons en elektriciteit. Ook staan er op Schiphol pakketten klaar die direct nodig zijn.
Artsen zonder Grenzen werkt vaak in gebieden waar je lastig kunt komen. Bijvoorbeeld omdat de wegen verwoest zijn door een natuurramp. En in oorlogsgebieden mogen ze vaak van rebellen een gebied niet in.


© Artsen onder Grenzen, Amsterdam

Nepal werd in 2015 zwaar getroffen door aardbevingen. In de stad Arughat zette Artsen zonder Grenzen een opblaasbaar ziekenhuis op met 20 bedden omdat het echte ziekenhuis verwoest was.


Het begin van Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen is in 1971 opgericht door twee Franse artsen. Dat deden ze omdat tijdens een oorlog in Nigeria niemand gewonde mensen mocht helpen. De mensen van Het Rode Kruis, ook een hulporganisatie moest het land verlaten. Deze organisatie heeft als regel dat je nooit zonder toestemming van de regering in een land werkt. De twee artsen waren het hier niet mee eens. Zij willen overal hulp kunnen bieden, ook als de regering geen toestemming geeft. In 1984 werd er in Nederland ook een afdeling van Artsen zonder Grenzen opgericht. Hun eerste project was in het noordoosten van Afrika, in Soedan. Er heerste hongersnood, omdat de oogsten mislukt waren door droogte. Zij hielpen mensen die te weinig te eten hadden.
Nu heeft Artsen zonder Grenzen kantoren over de hele wereld en zendt het naar zo’n 70 landen meer dan 2500 mensen uit.

Iets nuttigs doen

Mensen die voor Artsen zonder Grenzen wil werken, moeten de juiste opleiding hebben. En ze moeten stevig in hun schoenen staan. Mensen die voor de organisatie werken, willen graag iets nuttigs doen en andere mensen die het moeilijk hebben helpen. Ze moeten vaak onder moeilijke omstandigheden werken, zoals in 2013 toen er een grote tyfoon over de Filipijnen raasde. Het gebied was moeilijk te bereiken, daarom gebruikten de mensen boten en helikopters om dekens en medicijnen uit te delen. Ze brachten gewonden naar het ziekenhuis of verzorgden ze ter plekke. Ook waren er psychologen om met slachtoffers te praten.

Het werk is vaak spannend en kan ook gevaarlijk zijn. In oorlogsgebieden worden soms ambulances of ziekenhuizen aangevallen. Je loopt ook het risico dat je besmet wordt door een ziekte, zoals ebola. Toch werken mensen vaak lang bij Artsen zonder Grenzen. 


© H.J. Burkhard, Hamburg/DE

De medewerkers van Artsen zonder Grenzen zien in oorlogsgebieden regelmatig mensen met geweren rondlopen. Dat is soms best eng
.

De organisatie heeft veel geld nodig om het werk goed te kunnen doen. Gelukkig heeft Artsen zonder Grenzen veel donateurs. Ook organiseert ze zelf acties om geld op te halen. Bijvoorbeeld de actie Baby zonder Grenzen. Hiermee worden moeders en hun baby’s in crisisgebieden geholpen.
Ook jij kunt een actie opzetten voor Artsen zonder Grenzen door spullen te verkopen op een rommelmarkt. Of een buurtfeest organiseren.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 16 Artsen zonder Grenzen.

Details en informatie

  • Titel: Artsen zonder Grenzen
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: 16
  • Niveau: 4
  • Siso: J 614.89  
123movies