Documentatiecentrum

Techniek

De hele dag zie je techniek om je heen. Alles is ooit door iemand bedacht en gemaakt. Een ingewikkeld apparaat wordt niet zomaar opeens bedacht, maar in kleine stappen. Sommige ontdekkingen zijn heel belangrijk geweest, zoals vuur en de stoommachine. Deze ontdekkingen hebben het leven van de mens erg veranderd.
Omdat ontwikkelingen in stapjes gaan, kunnen mensen van elkaar leren. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is het boek. Rond 2500 voor Christus werd het schrift uitgevonden. De eerste schrijvers gebruikten kleitabletten om hun ideeën op te schrijven. Rond 1500 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Vanaf dat moment konden mensen veel sneller hun kennis en ideeën doorgeven aan anderen. Nu gebeurt dat ook met internet. 
Techniek heeft ook nadelen. Machines en voertuigen stoten CO2 uit. De uitstoot van CO2 moet sterk verminderen. Daarom is er grote behoefte aan onderzoekers die slimme oplossingen proberen te vinden voor de problemen van deze tijd.


© ChameleonsEye/Shutterstock, New York

Door heel lang en snel te draaien wordt het hout gloeiend heet. Door die hitte ontstaan er vlammen.


Techniek op het water

Dat ontwikkeling in stappen gaat, zie je bijvoorbeeld in de scheepvaart. Duizenden jaren geleden ontdekte iemand dat je met een boomstam een rivier kon oversteken. Later ontdekte iemand dat een uitgeholde boomstam lichter was. De peddel werd uitgevonden. Daarna bedachten de Egyptenaren dat je met een lap stof als zeil harder vooruit kwam. De wind blies tegen het zeil waardoor je kon varen zonder moe te worden. Maar je hebt wel wind nodig om vooruit te komen. Toen de stoommachine ontdekt werd, kon je voortaan ook varen als het windstil was. Moderne schepen gebruiken nu diesel, gemaakt van aardolie om de motoren te laten draaien. 
Ook het navigeren van een boot is door de eeuwen veranderd. De eerste schippers gebruikten daarvoor de sterren. Het kompas was een grote vooruitgang. Daarmee kan de schipper zien welke kant zijn schip uitvaart. Rond 1730 werd de sextant uitgevonden. Daarmee meet je de hoek tussen de horizon, het schip en de zon. Ongeveer 40 jaar geleden kwam er een nieuwe manier om te navigeren: het Global Positioning System of wel gps. Het bestaat uit een groep van ruim dertig satellieten die signalen naar de aarde sturen. Die signalen kun je opvangen met een gps-ontvanger. Zo weet je precies waar je bent. Je hebt niet alleen zo’n navigatieapparaat op een schip, maar ook in de auto, op de fiets en voor als je wandelt.

Techniek iets voor jou?

Zonder techniek zat je hier misschien niet. De kans dat je vroeger overleed aan een besmettelijke ziekte of een infectie was groot. Techniek speelt een enorme rol in de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Door techniek zijn er gecompliceerde operaties mogelijk, krijgen mensen een kunstheup en is het mogelijk om geneesmiddelen te maken. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de 3D-printer. Daarmee kun je bijvoorbeeld botten printen.
Lijkt het je leuk om iets met techniek te doen? Dan kun je een technische opleiding volgen. Daar leer je hoe dingen in elkaar zitten, hoe je iets kunt maken en verbeteren.
Maar ook als je niet voor techniek kiest, krijg je techniek. Dat komt doordat je in veel opleidingen leert om met technische hulpmiddelen te werken. Denk maar aan de gezondheidszorg, waar je bijvoorbeeld gebruik maakt van een röntgenapparaat.


© Christiaan Sneep, Tilburg

Christiaan heeft tijdens zijn opleiding een slimme rollator ontworpen. Als kind speelde hij al veel met technisch lego. Hij wil graag uitvinder en ontwerper worden
.


Dit is een samenvatting van Informatieboekje 22 Techniek.

Details en informatie

  • Titel: Techniek
  • Auteur(s): Margreet Nauta
  • Nummer: 22
  • Niveau: 4
  • Siso: J 640.4
123movies