Wat gebeurt er met bloed dat aan een bloedbank gegeven wordt?

Het menselijk lichaam
bloed

De moeder van Aniek geeft regelmatig bloed aan de Bloedbank. Aniek wil heel graag weten wat er met dat bloed gebeurt. Samen met Ewout gaat ze op zoek naar het antwoord op haar vraag bij de bloedbank en het AMC.

Bloedbank

Als bloeddonor kun je bij de Bloedbank bloed doneren. Dat gebeurt vaak een aantal keer per jaar. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar met een goede gezondheid en gezond bloed kan bloed doneren. De donoren geven per donatie een halve liter bloed dat wordt gebruikt voor patiënten in het ziekenhuis. 

Kan je bloed opraken?

Als je gezond bent, kan je bloed niet opraken. Een volwassen persoon heeft ongeveer 6 liter bloed in zijn of haar lichaam. Als je een halve liter bloed doneert, wordt het vocht na een paar uur weer aangevuld en is er niets aan de hand. Maar mensen die ziek zijn of een ongeluk hebben gehad, kunnen soms geen bloed meer bijmaken. Of het gaat niet snel genoeg. Dan is er bloed nodig van de Bloedbank.

Bloedgroepen

In het laboratorium van de Bloedbank wordt onderzocht of het bloed van de donor gezond is. Ook kijken ze welke bloedgroep het bloed heeft. Je hebt veel verschillende soorten bloedgroepen en het is belangrijk dat de bloedgroep van de donor en de patiënt hetzelfde is. Bloed lijkt eigenlijk hetzelfde, maar toch zitten er verschillen in die je niet met je ogen kunt zien. Je hebt bloedgroep A, B en 0, maar er zijn nog meer verschillende groepen. Als je bloed geeft aan een patiënt met een andere bloedgroep kunnen er klontjes in het bloed komen. Hier kunnen mensen erg ziek van worden en zelfs aan doodgaan.

Bloed in de centrifuge

Het bloed van de donoren wordt in zakken opgevangen en wordt koud gehouden na een donatie. Die zakken gaan dan in een centrifuge. In de centrifuge wordt het bloed opgedeeld in drie verschillende delen: in rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Want een patiënt heeft maar een deel van het bloed nodig. Mensen met brandwonden hebben bijvoorbeeld alleen plasma nodig.

Bloed naar het ziekenhuis

In de Bloedbank is er een uitgifte. In deze ruimte wordt het bloed verzameld dat het ziekenhuis nodig heeft. De Bloedbank krijgt bericht van het ziekenhuis, een soort bestelling van bloed. De medewerkers van de Bloedbank verzamelen wat er nodig is en brengen het naar het ziekenhuis toe. Daar wordt het bloed aan de patiënt gegeven die het nodig heeft. Als bloeddonor kan het dus zijn dat je iemands leven hebt gered!