Wat is een dwarslaesie?

Het menselijk lichaam

Je hebt vast wel eens van een dwarslaesie gehoord. Maar wat is dit nu eigenlijk precies?

Het ruggenmerg

‘Laesie’ betekent beschadiging. Bij een dwarslaesie is het ruggenmerg beschadigd. Het ruggenmerg is een soort lint in het binnenste van je ruggengraad (zie afbeelding). Eigenlijk kun je het ruggenmerg zien als een bundel telefoonkabels die het transport van signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam verzorgt.

Waarvoor dient een ruggenmerg precies?

De hersenen geven via het ruggenmerg informatie aan spieren en organen, waardoor deze goed kunnen functioneren. De hersenen sturen dus eigenlijk alle bewegingen van handen, armen, benen en overige lichaamsdelen. Bovendien geven organen en huid gevoelsinformatie via het ruggenmerg door aan de hersenen. Als je je bijvoorbeeld ergens tegen aan stoot gaat er een (pijn)signaal naar de hersenen en als je blaas gevuld is stuurt de blaas een signaal via het ruggenmerg. Kortom, het ruggenmerg zorgt ervoor dat je lichaam kan bewegen en voelen.

Gevolgen beschadiging van het ruggenmerg

Door de beschadiging van het ruggenmerg functioneert het lichaam niet meer zoals het hoort. De meeste mensen denken bij een dwarslaesie voornamelijk aan een rolstoel. Mensen met een dwarslaesie zijn inderdaad vaak rolstoelgebruikers, maar een dwarslaesie leidt tot meer ongemakken dan ‘niet meer kunnen lopen’. De meerderheid heeft namelijk ook last van chronische pijn (pijn die langer aanhoudt dan 3 tot 6 maanden) of problemen met blaas en darmen. Deze beperkingen hebben gevolgen voor wonen, werken, relaties, seksualiteit en vrije tijd.

Plaats en ernst van beschadiging

De plaats en de ernst van de beschadiging van het ruggenmerg bepalen hoeveel functieverlies er is. Daarom zijn er dus ook zoveel verschillende dwarslaesies! Bij de één zit de beschadiging bijvoorbeeld in de nek waardoor niet alleen de benen, maar ook de handen en armen nauwelijks te gebruiken zijn en er problemen zijn met de ademhaling. Terwijl bij de ander de beschadiging helemaal onder in de rug zit, waardoor lopen nog steeds mogelijk is maar waarbij wel sprake is van hevige pijn elke dag.

Oorzaak dwarslaesie

Een dwarslaesie wordt in de helft van de gevallen veroorzaakt door een ongeluk, bijvoorbeeld door een verkeers-, sport- of bedrijfsongeluk. Een laesie kan ook ontstaan door een beschadiging bij een operatie of door ziekte zoals een gezwel of bloeding in de rug.

Bron: Dwarslaesie Organisatie Nederland