Terug Terug naar overzicht

IJs zonder
vriezer

10 minuten

Als het vriest kan het buiten flink glad worden. Vaak wordt er dan met zout gestrooid om te zorgen dat het vastgevroren ijs verdwijnt. Maar wat doet zout eigenlijk met dat ijs?

Wat heb je nodig?

Aan de slag

Stap 1

Leg een stukje tafelzeil op de tafel. Giet er een klein laagje water op zodat er een plasje water op het zeil staat.

Stap 2

Stop 5 ijsblokjes en een flink handje zout in de lege jampot.

Stap 3

Doe de deksel op de pot.

Stap 4

Schud de jampot flink heen en weer. Zet de jampot op het natte tafelzeil op tafel. Wat gebeurt er met het water op het zeil?

Stap

Wat weet je nu?

Zout lost op in water, maar niet zomaar! Dat oplossen kost energie. Die energie haalt het zout uit de omgevingswarmte in het ijs. Daardoor daalt de temperatuur nog verder. Het gevolg van het oplossen van zoutdeeltjes in ijs is ook dat het voor de watermoleculen moeilijker is om aan elkaar te hechten, er zit allemaal zout tussen! Het moet dus veel kouder worden dan 0°C om ijs te blijven. 

Het klinkt tegenstrijdig dat het smeltende ijs juist kouder wordt in plaats van warmer, maar dat het gebeurt zie je aan het water zonder zout dat buiten het potje ligt. Het potje wordt namelijk nog kouder dan 0°C en dus vriest het water eraan vast.