Drie vragen over de Week zonder Vlees en Zuivel

Ben jij gewend om vaak vlees en zuivel te eten? Gooi dat eens een weekje om, zegt de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel. Dat is goed voor het milieu. De week gaat vandaag weer van start. 

Drie vragen over week zonder vlees en zuivel

Wat is de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel?

In deze week roept de organisatie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel iedereen op om een weekje geen vlees of zuivel te eten. Zij vinden het niet meer van deze tijd om elke dag vlees en zuivel te eten. De boodschap van de actie is: ook met een week geen vlees of zuivel eten maak je al een verschil voor het klimaat.

Waarom dit jaar ook geen zuivel?

Eerder was er vooral aandacht voor het minder eten van vlees. Maar sinds 2022 roept de organisatie ook op om een weekje zuivel te vervangen. De productie van melk, kaas en boter is namelijk ook vervuilend en slecht voor het milieu.

Waarom zijn die producten niet goed voor het klimaat?

Bij het maken van vlees en zuivel worden veel slechte gassen uitgestoten. Bij het houden van dieren komt een deel van die gassen vrij, koeien stoten bijvoorbeeld methaan uit als ze voedsel verteren. Daarnaast stoten fabrieken die veevoer en verpakkingen van vlees maken veel CO2 uit. 

Verder wordt er veel water gebruikt in de productie van vlees en zuivel, bijvoorbeeld in het maken van veevoer en het houden van dieren. Door (een week) geen vlees en zuivel te eten bespaar je uitstoot van broeikasgassen en water. Een volwassene bespaart dan in een week 150 liter watergebruik, dat zijn twee douchebeurten.

Op de site van Week zonder vlees & zuivel vind je nog meer informatie en tips voor recepten. En lees hier alles van Kidsweek over vlees of vega.