hoe maak je insuline?

Het menselijk lichaam
Insuline wordt in een arm gespoten

Je bent de hele dag met van alles bezig. Je gaat op de fiets naar school, je hebt gymles, je speelt met je vriendjes en ’s avonds ga je naar voetballen, ballet of een andere sport. Voor al deze activiteiten heb je energie nodig.

Energie

Energie krijg je binnen via de pasta of de aardappelen tijdens het avondeten of de boterhammen bij de lunch. In dit eten zitten koolhydraten die je lichaam omzet in energie. Maar hoe doet het lichaam dat?

Je eigen insuline

Om aan energie te komen, heb je insuline nodig. Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de alvleesklier. De alvleesklier is een orgaan wat in je buik zit, ongeveer achter je maag. In die alvleesklier zitten speciale cellen die insuline voor jou maken.

Sleuteltjes

De koolhydraten uit bijvoorbeeld je boterham komen als suikers in je bloed terecht en je insuline haalt deze suikers uit je bloed. Insuline kun je zien als een soort sleuteltjes, die de deur van de lichaamscellen opent zodat de bloedsuiker naar binnen kan. Zo krijg je energie en kun je weer lekker spelen en sporten.

Suikerziekte

Soms hebben mensen diabetes of suikerziekte. Bij diabetes gaat er iets mis waardoor het lichaam geen eigen insuline meer aanmaakt of er niet meer goed op reageert. Mensen met diabetes moeten daarom insuline spuiten.

Insuline van dieren

In 1921 lukt het de onderzoekers Frederick Banting en Charles Best om insuline te halen uit de alvleesklier van honden en kalveren. De eerste patiënt met diabetes wordt met succes behandeld met deze insuline. Na een tijdje stappen de onderzoekers over op insuline van varkens, omdat dat meer lijkt op de insuline van de mens en minder bijwerkingen geeft.

Insuline namaken

Maar het aantal mensen met diabetes groeit en daarom is er een andere manier nodig om insuline te maken. In 1982 komt het bedrijf Eli Lilly met een manier om menselijke insuline na te maken. Dit heet met een moeilijk woord synthetische insuline, dat betekent dat het niet natuurlijk is zoals je eigen insuline.

Bacteriën uit je darmen

Die synthetische insuline wordt op een heel spannende manier gemaakt. Er worden bacteriën gebruikt uit de darmen van mensen. Deze bacterie krijgt door wetenschappers het menselijk DNA wat er normaal voor zorgt dat mensen zelf insuline maken. Dankzij het menselijke DNA kan de bacterie dit nadoen.

Vermenigvuldigen

De bacterie gaat zich vermenigvuldigen en zo komen er heel veel bacteriën die insuline maken. Deze insuline lijkt heel erg op de insuline die het menselijk lichaam zelf maakt en wordt gebruikt door mensen met suikerziekte.

Bron: https: diabetesfonds