Documentatiecentrum

Zo word je doktersassistente

Wil jij graag werk doen waarbij je met mensen omgaat? Als doktersassistente werk je de hele dag met veel verschillende mensen. Met patiënten, met huisartsen, met dokters uit ziekenhuizen en met je collega's.
Een doktersassistente heeft veel verantwoordelijkheid. Ze moet goed kunnen luisteren en kunnen inschatten hoe ernstig een klacht is. In een huisartsenpraktijk is het meestal behoorlijk druk. Een doktersassistente moet goed tegen drukte kunnen, rustig blijven en veel dingen tegelijk doen. Behalve patiënten te woord staan en afspraken maken, verricht de doktersassistente ook medische handelingen. Bijvoorbeeld wonden verbinden of bloed prikken.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Als de huisarts de wond van een patiënt heeft gezien, zorgt de assistente voor het verband.

Een werkdag in de praktijk

Een werkdag van de doktersassistente heeft meest al een vast ritme. 's Ochtends neemt ze vooral de telefoon aan. Mensen bellen dan voor een afspraak of met een vraag. Aan het eind van de ochtend heeft ze overleg met de huisarts. Ze kan hem of haar dan advies vragen. Bijvoorbeeld als ze niet zeker weet of een patiënt moet langskomen op het spreekuur. Ook vertelt ze de arts naar welke patiënten hij die middag moet gaan.
Vroeger deden de huisartsen alle handelingen zelf. In sommige praktijken is er 's middags een assistentenspreekuur. Daarom moet de doktersassistente veel medische kennis hebben. Tijdens dit spreekuur verricht zij medische handelingen. Omdat de assistentes het nu doen, wordt hun werk extra boeiend. De huisarts blijft wel verantwoordelijk.
Ook moet de assistente handig zijn. Een wond verbinden of hechtingen eruit halen, is soms een heel gepriegel.
Een doktersassistente weet veel over de patiënten. Bijvoorbeeld wie erg ziek is. Of wie er in verwachting is. Maar zij mag hierover niets doorvertellen aan anderen. Zij heeft een beroepsgeheim.

Opleiding

De opleiding tot doktersassistente is een middelbare beroepsopleiding die je op verschillende manieren kunt doen. Bijvoorbeeld als dagopleiding waarbij je regelmatig in een huisartsen praktijk meeloopt. Op die manier leer je van ervaren doktersassistentes. Of je kunt bij een huisarts gaan werken en één dag in de week naar school gaan. Dan moet je wel minimaal achttien jaar zijn.
Een doktersassistente is nooit uitgeleerd. Er worden regelmatig nieuwe medicijnen gemaakt en nieuwe apparaten ontwikkeld. Daarom moet de doktersassistente regelmatig cursussen volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen.
Je kunt ook doorleren voor praktijkondersteuner. Je helpt dan mensen die een chronische ziekte hebben. Het werk bestaat bijvoorbeeld uit het testen van de longfunctie bij astmapatiënten. Of het geven van advies over hoe de patiënt medicijnen moet gebruiken.

Andere mogelijkheden

Als doktersassistente kun je op veel verschillende plekken werken. Niet alleen in een huisartsenpraktijk, maar ook in het ziekenhuis. Of bij de jeugdgezondheidsdienst. Daar geeft de assistente advies aan ouders, bijvoorbeeld hoe ze hun kind kunnen helpen als het 's nachts in bed plast.
Weer andere doktersassistentes werken in verzorgings- of verpleeghuizen.
En houd je veel van dieren? Dan kun je natuurlijk gaan leren voor dierenartsassistente.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Je kunt ook tandartsassistente worden. Als doktersassistente kun je na het volgen van speciale cursussen bij een tandarts gaan werken.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je doktersassistente
  • Auteur(s): Lynette de Ruijter
  • Nummer: IC341
  • Niveau: 3
  • Siso: J 603.4

Video bekijken

123movies