Documentatiecentrum

Kauwgom

Het is lekker om op iets te kauwen. Op een pen of een potlood, of op een stukje kauwgum. Wetenschappers hebben bewezen dat kauwgom kauwen goed is. Van het kauwen gaan je hersenen harder werken. En dat is weer goed voor je concentratie. Toch zijn de meeste juffen en meesters niet blij met kauwgom kauwende kinderen in de klas. Ze vinden het een vies gezicht. En ze zijn bang dat de uitgekauwde stukjes kauwgom onder een stoel of tafel worden geplakt. Dat kun je maar heel moeilijk schoonmaken. Weet jij waar dat mee kan? Met pindakaas! Een vies werkje dus.

Meesters en juffen zouden blij moeten zijn met kauwgumkauwers. Want kauwen prikkelt de hersenen.

Bellen blazen

Er bestaan twee soorten kauwgom: chewing gum en bubble gum. Dat zijn allebei Engelse woorden. Chewing gum (je zegt: tsjoewing gum) is alleen om op te kauwen. Met bubble gum (je zegt: bubbel gum) kun je grote kauwgombellen blazen. Overal ter wereld eten mensen kauwgom. In het ene land eten ze andere kauwgom dan in het andere. In Japan zijn de mensen gek op kauwgom met augurkensmaak. En Amerikanen vinden kauwgom met een kaneelsmaakje heerlijk. In Nederland eten we het liefst kauwgom die naar pepermunt smaakt.

Nederlanders houden vooral van kauwgom die naar pepermunt smaakt.

De basis van kauwgom is gom. Dat is sap dat uit bepaalde bomen wordt gehaald. Het is duur en vrij zeldzaam. Daarom bedachten mensen een synthetische gom. Die is gemaakt van kunstmatige stoffen. In een kauwgomfabriek wordt de synthetische gom in grote ketels verwarmd. De gom verandert dan in een soort olie. Als die olie afkoelt, heb je gomdeeg. Die kan worden gekneed. Er gaan dan nog andere ingrediënten door, zoals suiker en kleurstoffen. Je denkt vast dat er kilo's aardbeien nodig zijn om aardbeienkauwgom te maken. Dat is niet zo. Alle verschillende smaken zijn ook synthetisch. Ze komen uit pakjes, zakjes en flesjes.

In Nederland werd in 1948 de eerste kauwgomfabriek gebouwd. Vandaag de dag eten Nederlanders samen elk jaar vijf miljoen kilo kauwgom. Dat is per persoon 350 kauwgompjes per jaar. Bijna elke dag ééntje. Het is nogal vervelend dat niet iedereen zijn kauwgompje in de vuilnisbak gooit als hij uitgekauwd is. Veel uitgekauwde kauwgom komt op straat terecht. Dat is vies. Het schoonmaken kost veel moeite. Bevriezen en wegkrabben gaat het beste. Maar het is wel een heel dure manier. En als het net schoon is, ligt het de volgende dag weer vol.

Een vervelende eigenschap van kauwgom: het plakt!

Details en informatie

  • Titel: Kauwgom
  • Auteur(s): Jos van Hest
  • Nummer: JC071
  • Niveau: 1
  • Siso: J 678.2
123movies