Hoe wordt een glazen oog gemaakt?

Het menselijk lichaam

Een glazen oog is gek genoeg niet altijd echt van glas, maar van plastic. Het kan wel echt van glas gemaakt worden, wat er vaak mooier uitziet dan een plastic oog. Maar het is dan wel breekbaarder en zwaarder en het moet elke 2 jaar vernieuwd worden. Een glazen oog wordt net als bijvoorbeeld een glas om uit te drinken in de juiste vorm geblazen, waarbij het heel erg heet is. Een plastic oog wordt gegoten in een mal of afgietsel, dat eerst gemaakt wordt van de binnenkant van je oogkas.
Je kunt niet echt zien met een glazen oog. Wel kunnen je oogspieren eraan vastgemaakt worden, zodat je oog kan bewegen.
Eigenlijk bestaat zo'n glazen oog uit twee delen. Een kunststof bolletje dat in je oogkas komt. Dit is alleen maar om de ruimte achterin je oogkas, waar eerst je oog zat, op te vullen. Aan de voorkant komt dan het glazen (of plastic) oog, dat niet volledig bolvormig is, maar een soort schelp in precies dezelfde kleuren als je andere gezonde oog. Deze schelp wordt vóór het plastic bolletje tussen je oogleden geschoven en kun je er ook gemakkelijk uithalen om bijvoorbeeld schoon te maken.
Vroeger werd een soort knikker gebruikt als glazen oog. Al in de 16e eeuw werd dit voor het eerst gedaan. Maar ondertussen is er dus wel veel veranderd!