Hoe groeit een baby in de buik van zijn moeder?

Het menselijk lichaam
groeien baby buik

Bijzonder is dat toch, dat een baby na negen maanden in de buik van zijn moeder, compleet met alles erop en eraan geboren wordt. En dan te bedenken dat een baby aan het begin van de zwangerschap nog kleiner dan een speldenknopje is! Er moet dus heel wat gebeuren tijdens die negen maanden in de buik van zijn moeder. Hoe groeit een baby eigenlijk in de buik?

Eten via bloedvaten

Het begint allemaal op het moment dat een eicel van de moeder bevrucht wordt door een zaadcel van de vader. De bevruchte eicel zoekt een geschikte plek in de baarmoeder en daar kan de eicel gaan uitgroeien tot een baby. Om te kunnen groeien heeft ook een baby in de baarmoeder eten en drinken nodig. Dat eten gaat niet zoals bij ons door je mond, maar door bloedvaten. Voedingsstoffen uit het bloed van de moeder gaan via de moederkoek (dat noemen ze met een moeilijk woord ook wel ‘placenta’) naar de bloedvaten van de baby en op deze manier krijgt het ongeboren kind alle stoffen binnen die het nodig heeft om groter te groeien.

Navelstreng

De bloedvaten die van de moederkoek naar de baby gaan, zien eruit als een streng die naar de navel van de baby loopt: de navelstreng. Na de geboorte heeft de baby de moederkoek en de navelstreng niet meer nodig en kan de navelstreng worden doorgeknipt. Je navel is eigenlijk een klein litteken op de plek waar de navelstreng heeft vastgezeten.

Groeien

Tijdens de eerste twaalf weken in de baarmoeder worden alle botten, spieren en organen van de baby al gemaakt. De weken daarna zijn nodig om de baby te laten groeien totdat hij groot genoeg is om geboren te worden. Bij mensen duurt dat dus negen maanden, maar wisten jullie dat het bij olifanten wel 22 maanden duurt voordat de baby olifant geboren wordt?