Waarom zweten mensen?

Het menselijk lichaam
een zwetende man

De een zweet wel en de ander niet. En als je zweet, proeft het zout en kan het gaan stinken. Hoe kan dat allemaal?

Zweten

Mensen zweten als ze het warm hebben of door een inspanning. Er komt dan water op de huid dat gaat verdampen zodat de warmte afneemt. Hierdoor koel je af en dat is precies wat je wilt als je het heel erg warm hebt.

Je kunt dit vergelijken met het gevoel dat je krijgt nadat je hebt gezwommen in het zwembad. Als je net uit het water komt ben je helemaal nat en vaak krijg je het dan al snel koud. Dat komt omdat het water dat op je huid ligt verdampt door de warmte van je lichaam. Zodra je je afdroogt, voel je dat je het alweer warmer krijgt.

Zweetklieren

Je huid heeft poriën. Dat zijn openingen in de huid die je eigenlijk niet goed kunt zien met het blote oog. Een porie is eigenlijk een gangetje dat leidt naar een zweetklier. De zweetklier haalt het water en zout uit de bloedvaten en brengt het via het gangetje naar de huidoppervlakte waar het water kan verdampen.

Onder je oksel heb je ook poriën en zweetklieren, alleen werkt het daar iets anders. Bij het huidoppervlak zitten namelijk nog andere stoffen en bacteriën die ontstaan als je gaat zweten. Deze stoffen zorgen voor vieze luchtjes en dat is de vieze zweetlucht die je weleens ruikt.

Niet iedereen zweet evenveel

Niet iedereen zweet bij dezelfde inspanning. Een kind zweet bijvoorbeeld veel minder dan een volwassene, dat komt vooral doordat de warmte die vrij komt verschilt. Kinderen hebben veel minder spieren waardoor ze minder snel zweten.

Zweten dieren?

Niet alle dieren zweten, het ene dier zweet wel en het andere dier niet. Een paard zweet bijvoorbeeld wel, zelfs veel meer dan een mens. Dat komt omdat een paard veel meer spieren heeft en daardoor dus veel meer warmte maakt.