Documentatiecentrum

De kringloopwinkel

Wie zijn zolder opruimt, komt vaak spullen tegen die hij zelf niet meer wil hebben. Toch zijn ze nog wel bruikbaar. Het is geen afval. Zulke spullen kun je naar de kringloopwinkel brengen. Dat is een winkel voor tweedehands spullen. In een kringloop komt iets steeds weer terug, vandaar de naam. In Nederland zijn ongeveer 180 kringloopwinkels. Er komen elke dag spullen binnen: spullen voor in huis, fietsen, gereedschap, kleding enzovoort. Alles is voor weinig geld te koop. Een bank kost soms 20 euro, een lamp 2 euro.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Je vindt altijd wel iets leuks in de kringloopwinkel.

Rommel of iets zeldzaams?

Alle spullen worden verzameld in het magazijn. Dat is een grote bergplaats. De medewerkers sorteren daar de spullen. Ze zetten dus alles bij elkaar wat bij elkaar hoort. Dan wordt alles verder uitgezocht en schoongemaakt. Sommige dingen gaan naar het afval. Goede spullen gaan de winkel in en worden op schappen gezet. Soms komen er zeldzame spullen binnen. Die zijn soms veel waard. Ze gaan naar de veiling. Daar kunnen mensen op de spullen bieden. Wie het meest biedt, mag het kopen.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Soms vind je spullen die niet meer in de speelgoedwinkel te koop zijn.

In een kringloopwinkel is allerlei werk te doen dat niet moeilijk is. Daarom werken er vaak mensen die hun school niet hebben afgemaakt. Of ze hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking. In de kringloopwinkel werken en leren ze tegelijk.
Veel klanten die in de kringloopwinkel kopen, hebben niet veel geld. Ze kopen voor weinig geld kleding en spullen om hun huis mee in te richten. Er komen ook mensen die oude spullen verzamelen. Die spullen kun je niet nieuw kopen. Veel mensen vinden het ook niet nodig om alles maar nieuw te kopen. Ze vinden het een goed idee om spullen te hergebruiken.

Huisraad was ooit duur. Spullen zoals meubels werden met de hand gemaakt. Toen er machines en fabrieken kwamen, werd er meer en sneller geproduceerd. Massaproductie heet dat. De spullen werden daardoor goedkoper. Mensen kochten daardoor vaker spullen nieuw en deden de oude dingen weg. Er ontstond zoveel afval dat er afspraken werden gemaakt over recycling (zeg: riesajkling). Dat betekent afvalstoffen gebruiken om er weer nieuwe producten van te maken. Plastic, papier en glas kun je prima recyclen. Bij een kringloopwinkel komen ook veel spullen binnen die te slecht zijn of kapot. Die spullen worden dan gerecycled. Buiten staan containers klaar om het afval gescheiden in te verzamelen.

Details en informatie

  • Titel: De kringloopwinkel
  • Auteur(s): Katja Hansma
  • Nummer: JC292
  • Niveau: 2
  • Siso: J 372.9
123movies