Documentatiecentrum

Spijkerbroek

Er is nooit een populairder (zeg: poopuulerder) kledingstuk geweest dan de spijkerbroek. 'Populair' betekent geliefd. Op de hele wereld dragen mensen spijkerbroeken. Er zijn veel verschillende modellen te koop. Zelfs zogenaamd 'nette' spijkerbroeken.
Spijkerbroeken gaan met de mode mee. Je hebt ze met smalle en met wijde pijpen. Er zijn strakke spijkerbroeken en met bandplooi, met en zonder borduursels op de achterzak.
Er zijn veel verschillende modellen, maar toch hebben spijkerbroeken iets gemeen. Bovenaan de zakken van elke spijkerbroek zitten metalen rondjes. Ze lijken op platgeslagen spijkers. Nu begrijp je waarom die broeken 'spijkerbroeken' heten.
De broeken zijn gemaakt van denim. Dat is een stevige geweven katoenen stof. Meestal is die blauw. Maar ook andere kleuren komen voor. Omdat bijna iedereen spijkerbroeken draagt, zijn ze overal te koop: in het warenhuis, in nette winkels, in stoere winkels, in hippe winkels en op de markt.

Bijna iedereen heeft wel een spijkerbroek in de kast liggen.

Spijkerbroek? Gewoon werkkleding!

De eerste spijkerbroek werd ongeveer 150 jaar geleden gemaakt in Amerika. Toen verhuisde Levi Strauss met twee oudere broers van Duitsland naar de Verenigde Staten. Hij wilde rijk worden en werd goudzoeker. Omdat dat mislukte, rolde hij zijn tent op om te vertrekken. Een goudzoeker vroeg of Levi van het lichtbruine tentdoek een broek kon maken. Levi Strauss maakte er een oersterke broek van.
De tevreden goudzoeker vertelde het aan zijn vrienden. Die wilden ook wel zo'n sterke broek hebben. Toen Levi dat hoorde, begon hij een winkel in broeken. Hij maakte de broeken van beige canvas. Canvas is een strak geweven, dikke linnen stof. De kleermaker die de broeken maakte, verstevigde de zakken tegen uitscheuren met koperen klinknagels. Dat zijn ijzeren drukknopen die op platgeslagen spijkers lijken.
De spijkerbroeken waren dus gewoon werkbroeken. De broeken werden gedragen door houthakkers, goudzoekers en arbeiders.

De spijkerbroek is meer dan 150 jaar oud.

Steeds vaker gebruikten de kleermakers blauwe denim in plaats van canvas. In de Verenigde Staten waren spijkerbroeken al voor de Tweede Wereldoorlog vrijetijdskleding. Pas na de oorlog (1940-1945) raakte de spijkerbroek in Europa bekend. Dat kwam omdat de Amerikaanse soldaten hun spijkerbroeken niet mee terugnamen. De broeken werden na de oorlog in dumpshops verkocht. Dat zijn winkels waar je gedragen militaire kleding en andere legerspullen kunt kopen.
Vooral arbeiders kochten de stevige spijkerbroeken. Al snel waren ze uitverkocht. Daarom werden er spijkerbroeken in Amerika besteld.
Ook jongeren kochten spijkerbroeken. Niet alleen omdat ze zo stevig waren. Ze hadden geen zin meer in nette kleren te lopen. De eerste jongeren die een spijkerbroek droegen, werden overal uitgelachen. Ook op school. Maar ze trokken zich er niets van aan. In de bioscoop zagen ze Amerikaanse filmsterren die ook zo'n broek droegen. De beroemde rock-'n-roll zanger Elvis Presley (zeg: Preslie) droeg altijd een strakke spijkerbroek. Zijn fans (zeg: fens) wilden natuurlijk ook zo'n broek. 'Fan' is een Engels woord voor liefhebber.

Elvis Presley wordt wel de koning van de rock-'n-roll genoemd.

Vanaf die tijd werd de spijkerbroek steeds populairder. Levi Srauss is uiteindelijk toch nog rijk geworden.

Details en informatie

  • Titel: Spijkerbroek
  • Auteur(s): Marja Baeten
  • Nummer: IC017
  • Niveau: 3
  • Siso: J 907.3
123movies