Chip in je kop: wat wil Elon Musk met zijn hersenchip?

Meestal zitten chips in computers. Maar Elon Musk stopte er één in de hersenen van een mens. Waarom? En is het een goed idee?

Door Judie Jaspers
NurPhoto via Getty Images
© NurPhoto / Getty Images

Wat is het nieuws?

Elon Musk is de rijkste man ter wereld heeft al veel waanzinnige fratsen uitgehaald. En hij blijft de hele wereld verbazen. Met zijn bedrijf Neuralink stopte hij een chip, zo groot als een munt, in de hersenen van een mens. Het is geplaatst door een robot die héél precies kan werken. Volgens Musk maakt de patiënt het goed en werkt de chip zoals gehoopt.

Wat doet de chip?

Hij kan je hersenen laten communiceren met een computer. Hele dunne draadjes aan de chip kunnen als het ware naar je hersenen ‘luisteren’. Eerder plaatste Musk er al één bij een varken en een aap. Deaap kon daarna een pingpongbatje met zijn hersenen besturen.

Wat wil Musk hiermee?

Hersenchips zijn niet nieuw: ziekenhuizen plaatsen ze al jaren. Nieuw is wel dat een commercieel bedrijf (dat winst wil maken) dat doet, en dan ook nog met een heel ingewikkelde techniek. Musk wil zijn snufje bijvoorbeeld gebruiken voor mensen die verlamd zijn. Zij zouden hiermee weer kunnen lopen. Maar ook droomt Musk ervan gezonde mensen te hersenchippen, om telefoons of computers te besturen. En zelfs om menselijke prestaties te verbeteren. Denk aan ‘praten’ met anderen door gedachten naar elkaar te sturen in plaats van woorden te gebruiken.

Is er kritiek?

Zeker. Iets in iemands hersenen stoppen is niet zonder risico. Daarnaast vinden sommige deskundigen het een nachtmerrie voor onze privacy dat een bedrijf in onze hersenen kan turen. Wat als zo'n chip wordt gehackt? Onze eigen Tweede Kamer wil daarom dat Musk goed in de gaten gehouden wordt.