Hoe komen de bubbels in de champagne?

Eten en drinken

Champagne is een feestdrankje. Als er wat te vieren valt, dan is de kans groot dat er een fles champagne open getrokken wordt! Maar hoe komen die bubbels in dat drankje?

Van druiven

Champagne wordt net als wijn gemaakt van druiven. Nadat de druiven zijn geperst gaat het sap naar de gistingtank. Daar gaat er gist en suiker bij het druivensap. De gist eet de suiker op. Daar groeit hij van. Het gist moet ook wat afvalstoffen kwijt. En de afvalstof van een gist is onder andere alcohol. Nu is er wijn ontstaan.

Koolzuur

Dan gaat er weer een mengsel van gist en suiker bij. Het goedje wordt in een fles gegoten en de kurk gaat erop. Nu ontstaan de bubbels ofwel het koolzuur. Naast alcohol scheidt de gist namelijk ook het gas koolzuur af. Bij de eerste gisting kon het koolzuur nog ontsnappen. Nu zit er een kurk op de fles en blijven de bubbels in de fles. Wanneer je de fles openmaakt en dus de druk eraf haalt komen de bubbels tevoorschijn.