Wipneusslang

Kelly Hoefakker, 24 juli 2017

Als je naar de foto kijkt zie je meteen waaraan de wipneusslang zijn naam dankt. De schubben op zijn kop zijn zo gevormd, dat het net lijkt of hij een neus heeft. Het geeft de slang een bijzonder uiterlijk, dat is wellicht een van de redenen dat hij veel gehouden wordt als huisdier. Niet elke wipneusslang is trouwens zo mooi groen: er bestaan ook bruine en zelfs blauwe. De wipneusslang is door de strepen op zijn lijf en de levendige groene kleur goed gecamoufleerd. Dat komt goed uit, want in tegenstelling tot veel andere slangen is de wipneusslang vooral overdag actief.

Onderdeel van:

Vliegende slang

De wipneusslang heeft niet alleen een opvallende neus, maar is ook nog eens een ware atleet. Hij wordt wel 180 cm lang, ongeveer net zo lang als een volwassen mens. Door zijn slanke lijf kan de wipneusslang uitstekend uit de voeten in de boomtoppen van tropische wouden. Hij komt dan ook vrijwel nooit op de grond. Wipneusslangen zijn erg sterk en lenig, waardoor ze snel over de takken bewegen. Hierdoor heet deze slang ook wel ‘vliegende slang’. Zijn snelheid gebruikt hij om zijn prooi te vangen. Hij eet voornamelijk hagedissen, kikkers en knaagdieren, maar soms zelfs vogels!

Giftanden

Je zult deze slang in Nederland niet tegenkomen, want hij leeft alleen in de Zuid-Amerikaanse bossen. De wipsneusslang is niet agressief en zelfs niet alle wipneusslangen zijn giftig. Wipneusslangen die giftig zijn, hebben achter in hun mond een paar giftige tanden. Doordat deze tanden helemaal achterin zijn mond zitten, gebruikt de wipneusslang zijn gif pas als hij de prooi al gevangen heeft.

(c) Naturalis I Licentie: CC BY-NC-SA-4.0
Bruine wipneusslang

Wat is het nut van giftanden achterin de bek?