Documentatiecentrum

Musicals

Musicals zijn populair. Elk jaar gaan drie miljoen mensen in Nederland een musicalvoorstelling bekijken. Er is keuze genoeg: ieder jaar zijn er ongeveer twintig verschillende te zien. Wat is nu het verschil met toneel? In een toneelstuk gaat het om acteren. In een musical moeten de acteurs ook nog goed kunnen zingen en dansen. Een musical is ook veel meer een show, soms met spektakel, zoals bewegende decors.
Dat de musical zo populair is, komt doordat er veel reclame voor gemaakt wordt. Er zijn ook speciale tv-programma's waarin acteurs auditie doen. Op die manier maken mensen kennis met een musical. Of ze krijgen door het programma zin om naar de echte voorstelling te gaan.


© Joris-Jan Bos Photography/Den Haag

De acteurs van Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat bezig met de repetities.

De eerste musicals

Een musical is niet zomaar een vrolijke theatershow. Het draait allemaal om een verhaal. Meestal bestaat het verhaal al in een andere vorm, zoals Ciske de Rat. Dat verhaal bestond al in de vorm van een boek. In een musical krijgt zo'n verhaal een nieuw jasje door de zang, dans en show.
Eeuwenlang is er al gezongen en muziek gemaakt. Rond 1600 werd in Italië de eerste opera opgevoerd. Later kwamen er in Amerika nieuwe theatervormen, zoals de operette. Daarin wisselen dansen, liedjes en teksten elkaar af. Het verhaal gaat vaak over de liefde. Steeds vaker kwamen er decors en mooie kostuums in de voorstellingen. Die gingen al een beetje op een musical lijken. Het verschil is dat de muziek in musicals moderner is. De verhalen gaan over levensechte problemen, zoals armoede of pesten. De eerste echte musical was Showboat uit 1927.
Al gauw verspreidde de musical zich over de hele wereld. Maar nog steeds komen de meeste musicals uit Amerika en Engeland.

De musical nu

Een theaterproducent brengt steeds nieuwe musicals uit. Een musical produceren kost veel geld. Het is een gok, want als er geen mensen komen, verdient de producent zijn geld niet terug. Daarom maakt hij veel reclame. Als de musical een succes is, kan hij er veel mee verdienen. Helemaal als het lukt om zijn musical aan het buitenland te verkopen.
Joop van den Ende is een van de grootste theaterproducenten van Nederland. Speciaal voor The Phantom of the Opera (het spook van het opera) liet hij het oude circustheater in Scheveningen verbouwen. Drie jaar lang kwamen mensen naar deze voorstelling kijken. Het was de eerste open-eind musical.
Bij een musical zijn heel veel mensen betrokken. Niet alleen de cast, maar ook bijvoorbeeld de schrijver van het verhaal, decor- en kostuumontwerpers en technici.
Veel mensen werken achter de schermen om ervoor te zorgen dat de cast en het ensemble er een prachtige musical van kunnen maken.


© Eric Goosens, Muiderberg

Het decor van de musical Joseph in aanbouw.

Misschien speel jij in groep 8 ook wel in de afscheidsmusical bij jou op school. Dan kun je erachter komen of de musicalwereld iets voor jou is. Je hebt wel talent nodig om musicalster te worden. En je moet met kritiek kunnen omgaan. Want als iets niet goed gaat, krijg je dat te horen. Maar als het je droom is, moet je ervoor gaan.

Details en informatie

  • Titel: Musicals
  • Auteur(s): Annemarie van den Brink
  • Nummer: IC313
  • Niveau: 3
  • Siso: J 785.43
123movies