Wat vieren we eigenlijk de dagen rondom Pasen?

Eitjes, paashazen en een lekker ontbijt. Veel mensen in Nederland vieren dit weekend Pasen. Maar wat is Pasen eigenlijk? En wat vieren we precies?

Door Redactie
Wat vieren we eigenlijk de dagen rondom Pasen?

Pasen is het belangrijkste feest in het christendom en bestaat uit vijf speciale dagen. Deze hebben allemaal te maken met de dood van Jezus Christus. Dat zit volgens de Bijbel, het boek van de christenen, ongeveer zo: 

In zijn leven deed Jezus veel goede dingen voor mensen. Zo vertelde hij hen dat ze van elkaar moesten houden, gaf hij hen te eten en maakte hij zieken beter. De Romeinen waren hier niet blij mee en vonden Jezus vooral een onruststoker. Door hem te martelen en aan een kruis te nagelen wilden ze van hem af komen. Maar toen stond hij op uit de dood...

Dit zijn de vijf dagen van het paasfeest:

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag herdenken christenen dat Jezus Christus op deze dag zijn laatste avondmaal at voordat hij de volgende dag zou sterven. 

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag werd Jezus aan het kruis genageld en stierf hij. Helemaal niet zo’n goede vrijdag dus… Wil je weten waarom het toch zo heet? Kijk dan hier.

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag is een dag waarop christenen herdenken dat Jezus in zijn graf werd gelegd.

Eerste paasdag

Christenen geloven dat Jezus Christus op de zondag van Pasen terugkwam uit de dood. In de Bijbel staat dat een grote steen op het graf van Jezus op Eerste Paasdag plots was omgerold. Op eerste paasdag wordt deze bijzondere gebeurtenis herdacht. 

Tweede paasdag

Op tweede paasdag is eigenlijk niets bijzonders gebeurd. Het is gewoon een extra dag om de dood van Jezus te herdenken. Of om lekker te ontbijten met je familie en paaseieren te zoeken natuurlijk.

Hier lees je meer over de belangrijkste feestdagen in het christendom