Hoe ontstaat een draaikolk en is deze echt zo gevaarlijk?

De aarde
Een draaikolk

Je hebt vast wel eens kleine draaikolkjes gezien in de zee of een rivier. Maar er bestaan ook hele grote draaikolken. Hoe ontstaan die? En hoe gevaarlijk zijn ze?

Oorzaken

Een draaikolk is een grote draaiende massa water. Deze ontstaat door het getij (eb en vloed) in zeeën en oceanen. Ook kan er eentje ontstaan doordat het water langs een obstakel gaat. Dat kan een sluisdeur zijn, maar ook een strekdam in de rivier, of een plankje dat je door een bak met water haalt. Een andere oorzaak is dat ze ontstaan aan de voet van een waterval.

Zwemmen bij een draaikolk

Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste. Op het strand ontstaan achter de pieren vaak grote wervels door de getijstroom die er langs gaat. Net achter de pier is de stroming dan naar zee gericht, verder van de pier af weer naar het strand. In dit geval moet je nooit proberen om tegen de stroming in te zwemmen: gewoon met de stroming mee gaan en verderop terug naar het strand. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan!

Maalstromen

Er zijn trouwens ook draaikolken die gevaarlijk zijn: zoals draaikolken aan de voet van een waterval (zoals bij de Niagarawatervallen). Grote sterke draaikolken worden ook wel maalstromen genoemd. De grootste maalstroom komt voor in Noorwegen.

Met dank aan: meteoroloog Hans Oerlemans.