Documentatiecentrum

Zo word je autocoureur

Een dagje naar de kartbaan is leuk. En na zo’n dag weet je het zeker: je wilt autocoureur worden. Een autocoureur doet mee aan races, bijvoorbeeld een rally. In het begin kost dat alleen maar geld. Als je geluk hebt, kun je er uiteindelijk ook geld mee verdienen. De meeste autocoureurs zijn mannen, maar er zijn ook vrouwen die als hobby of beroep autoracen kiezen.
In de autosport zijn er verschillende wedstrijden, zoals de Formule 1, een rally of een endurancerace. In de Verenigde Staten zijn stockcar-races populair, waarbij coureurs mogen botsen. Zij zitten in een soort kooi die hen beschermt.
Een autocoureur werkt samen met een team. Een team bestaat onder meer uit de pitcrew. Maar er zitten ook mensen in het team die sponsoren zoeken of die met de pers praten. Max Verstappen heeft bijvoorbeeld iemand die in de gaten houdt of hij wel goed slaapt.
Hoe kun je een snelle tijd neerzetten op de kartbaan? Dat heeft niet alleen te maken met hoe hard je rijdt. Ook met het volgen van de ideale lijn, waarbij je de afstand die je aflegt zo kort mogelijk houdt, zonder veel snelheid te verliezen.

Doorzettingsvermogen

Als jij autocoureur wilt worden, moet je lef hebben. Je moet je goed kunnen concentreren, sterke spieren en een heel goede conditie hebben. Je hebt talent nodig en vooral doorzettingsvermogen. Techniek is een belangrijk onderdeel van het werk, dus het is wel handig als je iets van techniek afweet.
Een autocoureur moet veel trainen. Dat kan op een baan, maar ook in een simulator. En natuurlijk door mee te doen aan wedstrijden. Als je goed bent, kun je ontdekt worden. Mensen uit het vak helpen je dan om nog beter te worden, zodat je misschien ooit in de Formule 1 kunt rijden. 
De Formule 1 is de hoogste klasse in de autosport en erg populair. De Nederlander Max Verstappen rijdt in de Formule 1. 
De eerste Formule 1 werd in 1950 gehouden. Nu zijn er ongeveer twintig wedstrijden per jaar, verspreidt over heel de wereld. 
De meeste races worden op een circuit gereden. Een rally wordt nooit op een circuit gereden, rallycoureurs racen offroad. Bij een rally, zoals de Dakar-rally, rijden de coureurs dwars door het landschap, door woestijnen, bergen en rivieren.

 
Max Verstappen was de jongste F1-coureur ooit. Toen hij zijn eerste grote wedstrijd in de Formule 1 reed, was hij 17 jaar oud.

Geen autocoureur, wat dan?

Als je geen autocoureur wilt worden, maar je vindt autorijden leuk, dan kun je kiezen voor bus- of taxichauffeur. Of chauffeur op een ambulance of brandweer. Naast je rijbewijs heb je voor deze beroepen een aanvullende opleiding nodig.
Als je wel de racewereld in wilt, bijvoorbeeld als technicus in een team, dan kun je automonteur worden. Of je gaat naar het TT-Instituut, daar leer je motortechniek. Voordeel is dat het instituut pal naast een motorracecircuit ligt.
Behalve technicus kun je ook ontwerper van raceauto’s worden. Dat kun je doen aan de Technische Universiteit Delft. Voor het ontwerpen van raceauto’s zijn wetenschappers nodig, zoals scheikundigen of mensen die wis- of natuurkunde gestudeerd hebben.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 52 Zo word je autocoureur. 

Details en informatie

  • Titel: Zo word je autocoureur
  • Auteur(s): Helga Warmels
  • Nummer: 52
  • Niveau: 3
  • Siso: J 618.61
123movies