Hoe kan het dat ik met mijn 2 ogen, als ik gewoon kijk, maar 1 ding kan zien?

Het menselijk lichaam

Je kunt met elk oog apart zien. En zoals je misschien weleens gemerkt hebt als je bijvoorbeeld scheel kijkt of afwisselend je ene en dan weer je andere oog dicht doet, zie je met je linkeroog net wat anders dan met je rechteroog. Het is niet precies hetzelfde. Daarom zie je bijvoorbeeld dingen dubbel als je scheel kijkt en kunnen dingen een beetje verschuiven als je eerst je ene oog dicht doet en dan je andere oog.

Deze twee verschillende beelden, die in je ogen terechtkomen worden geregistreerd door zenuwen in je netvlies. Dat netvlies zit aan de binnenkant van de achterkant van je oogbol. Het beeld wat je ziet wordt van elk oog apart vanuit het netvlies naar een speciaal gedeelte in je hersenen geleid: in je achterhoofd. Dit gedeelte van de hersenen zorgt ervoor dat je weet wat je ziet, dat je je bewust wordt van wat je ziet. Maar dit gedeelte van de hersenen heeft ook geleerd om van de twee verschillende beelden van je beide ogen een mooi geheel te maken. Je hersenen kunnen zelfs bedenken wat voor beeld er ingevuld moet worden, wanneer je een klein stukje niet kunt zien met je oog.

In je netvlies zit namelijk een stukje waarmee je niets kunt zien: de blinde vlek. Toch zien we niet continu een klein zwart vlekje voor onze ogen. Je hersenen bedenken gewoon zelf wat voor kleur of beeld je daar ziet aan de hand van het beeld dat je met de rest van het netvlies en met je andere oog ziet. Er zijn wel speciale trucjes om te laten zien dat je eigenlijk een klein stukje met je ogen niet kunt zien. Hiervoor zijn speciale figuren gemaakt. Eigenlijk worden we dus een beetje gefopt door onze eigen hersenen!