Wat is leukemie?

Het menselijk lichaam
Binnenkant van een bloedvat

Iedereen kan kanker krijgen. Al komt kanker bij kinderen in vergelijking met volwassenen veel minder vaak voor. De meest voorkomende kankersoort bij kinderen is leukemie. Wat is dat precies?

Bloedkanker

Kanker kan overal in het lichaam opduiken. Als dat in je bloed gebeurd, heet dat leukemie of bloedkanker. De naam leukemie komt uit het Grieks en betekent wit bloed. 

Lees ook: Wat is kanker?

Rood en wit

Bloed bestaat uit rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en bloedplasma. De rode cellen vervoeren zuurstof en zorgen ervoor dat we genoeg bloed door onze aderen hebben stromen. De witte cellen beschermen ons tegen ziektekiemen en andere bacteriën. De bloedplaatjes zorgen ervoor dat wondjes genezen. Bloedplasma zorgt ervoor dat je bloed vloeibaar is.  

Beenmerg

Bloedcellen worden gemaakt in je beenmerg. Dat zit in het midden van je botten. In je beenmerg zitten stamcellen, deze maken het grootste gedeelte van je bloedcellen. Bij iemand met leukemie is er wat mis met de stamcellen.

Lees ook: Hoe ontstaat een griepepidemie?

Stamcellen

Bij leukemie maken de stamcellen geen goede witte bloedcellen meer aan. Ze produceren de cellen zo snel dat deze niet de kans krijgen te volgroeien (acute leukemie). Als dat gebeurd kunnen de witte cellen je niet meer beschermen tegen ziektekiemen en bacteriën. Ook kunnen de stamcellen te veel witte bloedcellen produceren (chronische leukemie). Zoveel dat niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede worden aangevallen. Via het bloed verspreiden de kankercellen zich door het hele lichaam. Door de snelle vermenigvuldiging van de kankercellen is er voor de andere bloedcellen geen plaats meer, waardoor ze hun werk niet kunnen doen.   

Weet je ook...

Hoeveel liter bloed een mens heeft?
Waarom kreeften blauw bloed hebben?