Documentatiecentrum

Rusland

Rusland heet officieel: Russische Federatie. Het is het grootste land van de wereld. Het is 500 keer groter dan Nederland. Een reis met de trein van oost naar west duurt meer dan zes dagen. Toch wonen er maar tien keer zoveel mensen als in Nederland: 150 miljoen.

Rusland ligt voor een deel in Europa en voor een groot deel in Azië. Beide delen worden van elkaar gescheiden door het Oeralgebergte. De meeste mensen wonen in het westelijke deel. Het oostelijke deel is heel dun bevolkt. Daar liggen uitgestrekte bossen en 's winters is het er vreselijk koud. Dit oostelijke deel heet Siberië. Er zijn ook grote verschillen tussen noord en zuid. In het noorden kan het wel 67 graden vriezen en in het zuiden liggen hete woestijnen.
In de Russische Federatie wonen meer dan honderd verschillende volkeren die allemaal hun eigen taal spreken en hun eigen cultuur hebben.


Het bekendste plein van Rusland is het Rode Plein in Moskou.

Een uitgestrekt land

Het grootste deel van Rusland bestaat uit uitgestrekte laagvlaktes met hier en daar wat heuvels. Er zijn grote boerderijen voor akkerbouw en veelteelt. Toch moet Rusland elk jaar nog tarwe importeren. Ook aan andere dingen die de mensen dagelijks nodig hebben, is in Rusland een tekort. Dingen die in Nederland heel gewoon zijn, zoals een televisie of een cd-speler, zijn in Rusland alleen voor rijke mensen te koop.
Rusland is rijk aan delfstoffen, zoals ijzererts, aardgas en steenkool. Rusland exporteert die stoffen en verdient daar veel geld mee. Een ander belangrijk exportproduct is hout. Bijna de helft van Rusland is bedekt met bos, waaronder waardevolle oerbossen.
Rusland is ook rijk aan water. Toch is scheepvaart vaak moeilijk, omdat veel van de rivieren en meren een groot deel van het jaar bevroren zijn. Met behulp van stuwdammen wordt elektriciteit opgewekt. Deze elektriciteit wordt ook aan het buitenland verkocht.


IJsbrekers proberen 's winters het vaarwater open te houden.

Wie is de baas?

Vroeger was de tsaar de baas in Rusland. Hij had alle macht. In 1917 kwamen boeren en arbeiders tegen hem in opstand. Rusland werd een communistisch land en kreeg de naam Sovjet-Unie. De gewone Russen kregen het eerst beter. Maar later liet hun leider Stalin miljoenen mensen opsluiten en zelfs vermoorden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) vochten Rusland en Amerika samen tegen de Duitsers. Daarna vertrouwden beide landen elkaar niet meer. Zo ontstond de Koude Oorlog.

Tientallen jaren later veranderde er langzaamaan veel in Rusland. Er kwam meer vrijheid en de regering bemoeide zich minder met de bedrijven. De communistische regering verdween. In 1991 viel de Sovjet-Unie uiteen in verschillende landen. Er waren delen van de Sovjet-Unie die zelfstandig wilden worden. Zo ontstonden er nieuwe landen, zoals Oekraine, Wit-Rusland, Estland, Letland en Litouwen. Het deel dat overbleef, kreeg de naam Russische Federatie. Het is een republiek met aan het hoofd een president. Net als in Nederland zijn er verschillende politieke partijen. Eenmaal in de vier jaar zijn er verkiezingen in Rusland. Alle Russen van achttien jaar en ouder mogen dan stemmen. Ze kiezen 450 leden van de doema. Die is te vergelijken met de Tweede Kamer in Nederland.

Details en informatie

  • Titel: Rusland
  • Auteur(s): Frans Weeber
  • Nummer: IC170
  • Niveau: 3
  • Siso: J Rusland 991
123movies