Documentatiecentrum

De eekhoorn

In Nederland komt de rode eekhoorn voor. Dat is een knaagdier, een dier met scherpe tanden. De rode eekhoorn leeft hoog in de bomen van een bos of in parken en tuinen. Het lijf van de eekhoorn is zo'n twintig centimeter lang. De staart is net zo lang. De staart is belangrijk bij het klimmen en springen. Het is een soort stuur. De staart is ook een parachute, een parasol tegen felle zon, en een deken als het 's nachts koud is. Is een eekhoorn niet op zijn gemak, dan zwaait hij met zijn staart. Of hij klopt ermee op de grond.


© R.Linke/Lineair, Arnhem

Een eekhoorn heeft scherpe klauwen. Zo klimt hij met zijn kop naar beneden.

Hoog in de boom

Rode eekhoorns leven graag in naaldbomen. Dat zijn bomen die geen bladeren, maar naalden hebben, zoals een dennenboom. Een eekhoorn bouwt meerdere nesten in verschillende bomen. Een nest is het hoofdnest. De andere nesten gebruikt hij om naar te vluchten bij gevaar. Een eekhoorn leeft alleen. Elk dier heeft zijn eigen territorium, zijn leefgebied. Een eekhoorn is een dagdier: hij slaapt 's nachts en is overdag actief. Hij is dol op beukennootjes, eikels, dennenappels, bessen en paddenstoelen. Maar hij lust ook insecten, vogeleieren en jonge vogeltjes. Een echte omnivoor dus, een alleseter.


© Edwin Giesbers/Fotonatura, Wormerveer

De favoriete paddenstoel van een eekhoorn? Eekhoorntjesbrood natuurlijk!

Eekhoornvrouwtjes en -mannetjes komen alleen in de paartijd bij elkaar. Dan vrijen ze en wordt het vrouwtje zwanger. Ze bouwt een speciaal kraamnest. Na veertig dagen worden de jongen geboren (meestal drie tot zes). Ze zijn blind en kaal bij geboorte. Een eekhoorn is een zoogdier, dus de jongen drinken melk bij de moeder. Na tien weken stopt de moeder met voeden. De jongen leren om zelf voedsel te zoeken. Na drie maanden verlaten de jongen het nest. Met twaalf maanden is een eekhoorn volwassen. Ze worden vijf tot zeven jaar oud.

Een eekhoorn heeft vijanden. Ze zijn een prooidier voor roofvogels, boommarters en vossen. Een rode eekhoorn is een beschermd dier. Mensen mogen er dus niet op jagen. Wie een zieke of gewonde eekhoorn vindt, kan het naar een opvangcentrum brengen. In andere landen mogen mensen wel op eekhoorns jagen. In Rusland brengt vacht veel geld op.
Er zijn ook eekhoornsoorten die op de grond leven. En er bestaan vliegende eekhoorns. Zij hebben huidplooien tussen de voorpoten en de achterpoten. Als hij zijn poten uitstrekt, worden de plooien een soort vleugels. Hij kan daarmee zo'n 50 meter door de lucht zweven.

Details en informatie

  • Titel: De eekhoorn
  • Auteur(s): Darja de Wever
  • Nummer: JC291
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.93
123movies