Documentatiecentrum

Kernenergie

Stroom komt uit de fabriek. Zo'n fabriek noem je een elektriciteitscentrale. Die werkt meestal op gas of op kolen. Het is ook mogelijk om elektriciteit te maken met kernenergie. Dat gebeurt in een kerncentrale. In een kerncentrale komt niet alleen hitte vrij, maar ook straling die radioactief is.
Afval van een kerncentrale is hoogradioactief en blijft dat wel honderdduizend jaar. Mensen kunnen er ziek van worden. Onder andere daarom vinden tegenstanders dat kerncentrales gesloten moeten worden.
Voorstanders van kernenergie vinden juist dat er meer centrales gebouwd moeten worden. Daar wordt energie schoner opgewekt dan met kolen of gas, vinden zij.


© Peter Hilz/Hollandse Hoogte, Amsterdam

In deze kerncentrale in Zeeland wordt kernenergie gemaakt om stroom op te wekken.

Straling

Voor het opwekken van energie in een kerncentrale wordt uranium gebruikt. De atomen van uranium zijn gemakkelijk te splijten. Door de kernsplijting ontstaat heel veel warmte. Die warmte noem je kernenergie. Kernenergie wordt vooral gebruikt om stroom te maken.
Bij het splijten van de atomen komt ook radioactieve straling vrij. Het is straling die je niet ziet, niet voelt, niet hoort en niet ruikt. Radioactieve straling is een normaal verschijnsel in de natuur. Het zit overal in, zelfs jij bent een klein beetje radioactief. Dat is helemaal nier erg. Maar de radioactieve straling in een kerncentrale is zo sterk dat je er ernstig ziek van kunt worden. Mensen die in de centrale werken waar het atoom gesplitst wordt, moeten speciale beschermende kleding dragen.

Straling van kernenergie is dus gevaarlijk. Toch kan straling ook soms goed voor je zijn. Bijvoorbeeld als je last hebt van je nieren. Tijdens een onderzoek in het ziekenhuis krijg je een injectie met een klein beetje radioactief materiaal. Met een speciale camera kan de dokter dan afwijkingen zien. Het radioactieve materiaal wordt weer snel door je lichaam afgevoerd.
Een andere toepassing is bestraling. Hier voelt de patiënt niets van. Na meerdere bestralingen is de patiënt hopelijk weer gezond.
Er gebeurt nog veel meer met radioactieve stoffen en radioactieve straling. In de voedselindustrie worden bijvoorbeeld kippenvlees en diepvriesmaaltijden doorstraald. De straling doodt bacteriën. Daardoor bederft het voedsel minder snel.


© Ullstein/Lineair, Arnhem

Een atoombom veroorzaakt grote verwoestingen. Er ontstaat een schokgolf en een vuurzee. Mensen, dieren en gebouwen in de buurt van de explosie verbranden. En er komt radioactieve straling vrij. Die kan jarenlang gevaarlijk blijven. De typische wolk die vrijkomt bij de explosie noem je een paddenstoelwolk.

Voor of tegen

Met kernenergie en radioactieve straling kun je dus nuttige dingen doen. Minder leuk is de mogelijkheid om er wapens van te maken, zoals de atoombom.
Er zijn genoeg redenen om voor of tegen kernenergie te zijn. Toch is het begrijpelijk als je niet kunt kiezen. Het zou erg zijn wanneer mensen met kanker geen medicijnen meer kregen. Maar als ergens op de wereld een kerncentrale ontploft, is de schade héél erg groot.
Daarom wordt er hard gezocht naar andere milieuvriendelijke manieren om stroom te maken. Met windmolens bijvoorbeeld, of door middel van de zon. Allebei heel schoon.

Details en informatie

  • Titel: Kernenergie
  • Auteur(s): Heleen Schoone
  • Nummer: IC351
  • Niveau: 3
  • Siso: J 644.5
123movies