Documentatiecentrum

Provincie Friesland

Friesland is één van de twaalf provincies van Nederland. Het ligt in het noorden en het is een gebied met veel water. Er zijn meren, plassen, kanalen en sloten, maar het grenst ook aan de Waddenzee. En vier Friese Waddeneilanden – Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – grenzen aan de Noordzee. In heel Friesland wonen zo’n 650 duizend mensen. De hoofdstad is Leeuwarden. Omdat Friesland aan zee ligt, overstroomde het vroeger vaak. De eerste bewoners van Friesland bouwden hun woningen daarom op een terp of een wierde. Bovenop die heuvel bleef alles droog. De mensen maakten deze heuvels zelf. Vroeger waren er heel veel terpen en wierden in Friesland. Veel Friese plaatsnamen verwijzen daarnaar. Ze eindigen op wert, werd, ward, warden of terp, zoals Leeuwarden, Bolsward en Ureterp.

 


© Gerard Meijssen/Wiki Commens

Dit is de hoogste terp van Nederland. Hij steekt bijna 9 meter boven de zeespiegel uit en ligt in Hegebeintum.

 

Werken en wonen

In Friesland zijn veel boerenbedrijven. Er worden aardappelen, mais en graan verbouwd. En er lopen duizenden melkkoeien in de weilanden. Ze zijn van het Holstein-ras en ze geven ongeveer 22 liter melk per dag. Veel Friezen werken bij bedrijven die de producten van de landbouw en de veeteelt verwerken. Van de melk wordt ook yoghurt, kaas en boter gemaakt. Van aardappelen wordt patat en chips gemaakt. En van graan brood en koek. In de steden werken mensen in kantoren en fabrieken. 
Ongeveer 100 jaar geleden was er op het platteland maar weinig werk te vinden. Veel Friezen trokken naar de stad. Sommige boeren zagen geen toekomst meer in Friesland. Zij besloten om weg te gaan. Ze verkochten hun boerderij, hun land en hun vee en kozen voor emigratie. Dat betekent verhuizen naar een ander land. De Friese boeren vertrokken vaak naar Canada, Australië of de Verenigde Staten.
De laatste jaren verhuizen er juist veel mensen vanuit het westen van Nederland naar Friesland toe. Ze zijn de drukte in de Randstad zat en zoeken rust. Vaak gaan ze aan of bij het water wonen. 

Natuur

De natuur in Friesland is heel bijzonder. Vooral omdat er veel verschillende natuur is. De Waddeneilanden in de Waddenzee hebben een kust met duinen en strand. In Friesland vind je terpen, moerassen, meren en bossen. Er zijn vier Nationale Parken. Die natuurparken zijn beschermd natuurgebied. De Waddenzee is zelfs aangewezen als Werelderfgoed. In de Nationale Parken komen bijzondere diersoorten voor. Zoals de zandhagedis en de boommarter.
Toerisme is belangrijk in Friesland. Veel mensen houden ervan om in Friesland op vakantie te gaan. Zeker als je van de natuur houdt, is er veel te doen. Wandelen, fietsen of paardrijden in de Friese bossen bijvoorbeeld. Of wadlopen op de blubberige bodem van de Waddenzee. Of vogels spotten in de duinen van Ameland. Vooral in de zomer bezoeken tienduizenden toeristen de Friese Waddeneilanden. Ze komen aan met de veerboot om te genieten van zon, strand, zee en de prachtige natuur.
Maar ook op het gebied van cultuur heeft Friesland veel te bieden. Cultuur is alles wat door mensen bedacht en gemaakt is. Zoals de sporten zeilen en schaatsen. Maar ook de typisch Friese sport kaatsen. Daarbij slaan twee partijen van drie spelers met de hand een kleine bal heen en weer.


© Frans Lemmens/HH, Amsterdam

Je moet goed getraind zijn om een wadlooptocht van de Friese wal naar Ameland te kunnen lopen.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 5 Provincie Friesland.


Details en informatie

  • Titel: Provincie Friesland
  • Auteur(s): Richard Backers
  • Nummer: 5
  • Niveau: 2
  • Siso: J Friesland 986.2
123movies